Нови Сад пише како Русија диктира

05-04-2014 09:52:55 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Тотални диктат ће протећи у новосадском Руском центру у Гимназији Јован Јовановић Змај. Учешће је бесплатно. 12. априла читав свет ће писати на руском, придружите се!

12. априла Нови сад ће написати Тотални диктат на руском језику.

Реч диктат код човека који је ишао у совјетску или руску школу изазива низ асоциајција које полако прелазе у кошмаре: завршна провера писмености за школску годину, наставница горгона, све књиге затворите...

2004. године студенти из Новосибирска, по свему судећи, схватили су ту просту истину да човек најбоље нешто ради кад ради за себе и смислили су акцију под називом Тотални диктат. Почели су од 150 грађана Новосибирска и текстова класика. Дошли су до најактуалнијих савремених писаца као аутора диктата и географског обухвата од преко сто градова у читавом свету. Ове године њима се придружује и Нови Сад.

Можда је чудно задовољство преживети све ове емоције када се не сме написати ни једна сувишна запета или слово у суфиксу, размишља координатор пројекта Тотални диктат у страним земљама Олга Орлова – али треба схватити да је овај диктат лична трка, резултати се не објављују, ти си сам себи строги учитељ.

- Циљ акције није да се провери писменост, већ да се наведу људи да размишљају о проблему писмености. Ми се трудимо да сачувамо неформалну атмосферу: многи за време диктата седе на степеницама у слушаоници, а у иностранству се контролни често завршава игранкама и чајанкама.

Олга Орлова каже: за сада диктат у иностранству пишу углавном сународници. Између осталог, странци такође пробају и достојни су искреног дивљења.

- Писали су Бугари, Кинези. Они наравно не добијају високе поене, али врло се поносе што учествују заједно са онима којима је руски матерњи, а ми се поносимо њима, тим пре што многима форма диктата није позната, и то је такође начин да се упознају са образовном културном земље коју проучавају.

Аутор текста за диктат 2014. године је познати руски писац Алексеј Иванов, чије књиге, на пример, Срце тајге преведене су и на србски. За диктат господин Иванов је припремио уралски есеј Воз Чусовска-Тагил. У интервјуу за Глас Русије писац је објаснио:

- Тотални диктат је сложени текст, али не треба се плашити да тамо има ауторске пунктуације и слично. Све је по нормама руског језика и како би се добро написао треба добро знати језик, а не дела аутора Тоталног диктата. Сматрам да сам по себи Тотални диктат је генијална идеја и није узалуд он отишао у свет, макар и без било какве политичке или финансијске подршке. Упоредити себе са неким обрасцем, идеалом, то је увек корисно.

Ниски број поена ни у ком случају није повод за тугу, истиче Алексеј Иванов.

- Сама чињеница учешћа у диктату сведочи о твојој жељи да говориш боље руски. Ништа страшно ако сада не успе. Овде, знате, постоји олимпијски принцип: није важна победа, већ учешће.

Тотални диктат ће протећи у новосадском Руском центру у Гимназији Јован Јовановић Змај. Учешће је бесплатно. 12. априла читав свет ће писати на руском, придружите се!

Тимур Блохин,