Придњестровље или федерализација као универзални рецепт

04-04-2014 10:07:29 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Guttorm Flatabø/сс-by/ vost |


Кримски сценарио за Придњестровље: ова тема последњих дана постала је најразматранија међу западним експертима и новинарима.

Владимир Путин скренуо је пажњу западних колега на фактичку блокаду Придњестровља од стране Молдавије и Украјине. Тираспољ се у ствари нашао у кљештима затворених граница. Ипак, како каже министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, разговори о кримском сцнарију су права провокација.

Ситуација у Придњестровљу не изазива узалуд забринутост. Сложеним односима са Кишињовом придружили су се проблеми са украјинском страном. Молдавски миграциони пунктови не пуштају на територију коју контролише Кишињов не само робу, већ често ни становнике Придњестровља, посебно оне који имају руски пасош. Осим тога, увећан је број војника у региону бојевих дејстава, између осталог у граду Бандере. А Кијев под изговором да је код Дњестра немирно, затвара границе са своје стране. Узнемирујућу слику завршава посета познатог америчког „спасиоца гладних“ Викторије Нуланд Кишињову. Пециво овог пута помоћник државног секретара САД није понела – мајдана попут украјинских у Молдавији нема. Зато је обећала Кишињову 10 милиона долара „за јачање безбедности граница“. И приметила да никаве блокаде од стране Украјине нема, то су све измишљотине Москве. Истовремено на небу изнад Молдавије појавили су се авиони НАТО-а за које, како изјављују локални политичари, молдавско небо одавно је отворено.

Запад у тој сложеној ситауцији не само да ништа не ради, већ фактички покрива организаторе блокаде, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

- Дешавања око Придњестровља такође се игноришу – тамо су Кишињов и нови украјински руководиоци фактички организовали блокаду. И све то наши европски партнери прећуткују. Шта више, ЕУ и, како схватам, САД, подржавају такву линију. Желимо са њима врло озбиљно да говоримо на ову тему, зато што они усијавају атмосферу око Придњестровља које ће бити мал те не следеће. То је недопустива провокациона реторика. У ствари они покушавају да својим практичним дејствима створе за Тираспољ неиздрживу ситауцију.

Тираспољ сматра да сви ови догађаји угрожавају безбедност региона. Кишињов са своје стране захтева да се из Придњестровља повуку руски миротоврци. Данас ће Москва поводом Придњестровља изнети исте предлоге као и пре 10 година, истиче доктор историје Александар Шубин.

- Постоји оптимална варијанта решавања проблема Придњестровља коју је нудила Русија до 2003. године. То је федерализација Молдавије са укључивањем Придњостровља и територије Гагауза у њу. Гагаузи чувају аутономију у саставу Молдавије, с правима такве широке аутономије могао би да се регулише проблем Придњестровља. Нажалост, 2003. године из разних разлога овај сценарио није успео.

Између осталог у и у Молдавији има снага које схватају: једини излаз за земљу је федерализација. Социјалисти су још пре две године убеђивали званични Кишињов: ако не пружи Придњестровљу широку атуномију, оно ће бити за њега изгубљено заувек, и само постојање молдавске државе ће се наћи у опасности. Власти ове речи не желе да слушају. Пример Украјине показује: нису сва обећања и поклони Брисела благо за дарованог.

Игор Силецки,