Путин Ангели Меркел указао на потребу укидања блокаде Придњестровљу

31-03-2014 09:03:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Председник РФ Владимир Путин у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел нагласио је потребу доношења ефикасних мера усмерених на укидање де факто спољашње блокаде Придњестровља и тражења праведног решења придњестровског проблема.

У петак је Путин сличну изјаву упутио америчком председнику Бараку Обами. Како је саопштено из Кремља, руски лидер је скренуо пажњу Обами на то да блокада доводи до значајног отежавања животних услова становника Придњестровља, спречавајући њихово кретање и нормалну трговинску и економску активност.

Придњестровље такође тражи да се законима Русије предвиди могућност за улазак непризнате републике у састав Руске Федерације. Писмо таквог садржаја председнику Државне думе Сергеју Наришкину упутио је председник Врховног савета непризнате републике Придњестровље Михаил Бурла. На референдуму 2006. године за улазак Придњестровља у састав Русије изјаснило се 97,2 одсто бирача, подсетио је Бурла. Придњестровље поштује руске законе, а руски језик у земљи са 200.000 држављана Русије признат је као државни језик.