Мере деловања: Кога ће убити обарање цена нафте

31-03-2014 06:17:43 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Запад разматра мере притиска на Русију поводом њеног става о украјинском питању. Санцкије које су увеле САД и низ њихових присталица против неких руских чиновника и кредитних организација, нису нанеле политичку и економску штету РФ. Тим поводом појавили су се предлози да се наруши социјално-економски баланс у Русији обарањем међународног тржитша нафте и гаса. Само од тога неће пострадати само и не толико Русија.

Амерички милијардер Џорџ Сорос предложио је да се оборе светске цене нафте. Ради тога се може продати нафта из стратешких резерви САД. То ће по мишљењу Сороса бити ефективнија мера него замрзавање рачуна и лишавање виза низа руских чиновника, пошто ће нанети ударац руском буџету.

Део Конгреса САД са ентузијазмом се однео према таквој варијанти. У стратешким нафтним резервама САД сада се чува скоро 700 милиона барела. То је скоро два пута више од утврђене норме. Вишак може да се избаци на тржиште. Само ефекат од тога биће незначајан и краткорочан. Уз то негативне последице ће ударити не толико по Русији, колико по осталим извозницима нафте, међу којима је доста савезника САД. Па и сами амерички произвођачи нафте тешко да ће рећи хвала својим властима, истиче генерални директор Фонда за националну енергетску безбедност РФ Константин Симонов.

- Данас САД нису заинтересоване да нафта појефтини. Сада је у САД бум експлоатације нафте из шкриљаца, производна цена ових пројеката је 60-80 долара за барел. Ако цена падне испод 80 долара за барел, сви пројекти вађења нафте из шркиљаца ће отићи под нож. Тако су САД заинтересоване за то да нафта буде скупа, јер то ће омогућити да се увећа експлоатација нафте на територији САД.

САД су износиле и друге планове за утицај на руску економију преко тржишта нафте и гаса. Између осталог председник Обама је понудио партнерима из ЕУ да одустану од увоза руског гаса. Уместо тога предложио им је да купују амерички течни гас. Лепо је звучало. Али ако се закопа дубље, постаје јасно да економску подлогу ова идеја нема, објашњава генерални директор Фонда за националну стратешку безбедност РФ Константин Симонов.

- Темпо раста експлоатације гаса у САД озбиљно пада. То је везано са тим што се опрема пребацује на експлоатацију нафте из шкриљаца, јер је нафта скупља,а гас је врло јефтин сада на америчком тржишту. Али најважније је да ако започне масовни извоз течног аса, цене гаса у САД ће скочити. То ће уништити економску политику Барака Обаме који покушава да игра на реиндустријализацију САД. Тако да масовни извоз течног гаса из САД данас не треба да се очекује.

Са друге стране, европљани такође нису спремни да преоријентишу свој увоз нафте и гаса. Треба имати у виду и то да Русија намерава да одговори на западне мере притиска. Тако да победника у том сукобу очигледно неће бити. Амерички финансиста Џим Синклер упоредио је увођење сакнција САД против Русије са пуцњем у сопствену ногу.

Наталија Коваленко,