Украјина се определила с кандидатима за положај председника

31-03-2014 09:02:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Кијеву су одржани конгреси 4 странке, на којима су одређени кандидати за положај председника Украјине. Баткившчина и Слобода су истакли своје лидере – Јулију Тимошенко и Олега Тјагнибока. Странка УДАР на челу с Виталијем Кличко се узда у милијардера Петра Порошенко.

Сам Кличко је изјавио да ће се борити за положај градоначелника Кијева. Кандидат Странке региона је постао гувернер Харковске области Михаил Добкин, који се налази у кућном затвору. И то, Добкин, који рачуна на подршку Истока Украјине, обећао је да ће испунити главну политичку жељу тог региона – пружиће му велика пуномоћја.

- Желим да добијем власт, коју ћу предати регионима. Предаћу је толико, колико ће требати ради успешног развоја територија. Знам, колико је важно имати на терену права пуномоћја. Живот политичара се састоји не само од среће, већ и од пораза, који нас чине јачим. Одговорно изјављујем: без обзира на резултат ове председничке кампање, на врх, на који ме може да подигне народно поверење или провалију, куда могу да паднем, никада нећу напустити странку и своје бираче.

Јулија Тимошенко се, напротив, у последње време више пута изјашњавала против федерализације земље. При томе, иступајући на предизборном митингу у центру Кијева, она је изјавила да Украјина мора да форсира зближавање с Западом.

- У савременом свету најбоља заштита наше земље ће бити уједињење с јаким и успешним земљама. Уверена сам да Украјина мора да постане пуновредна чланица ЕУ у најкраћем року и уђе у европске системе безбедности и одбране. Ако то не учинимо те останемо сами пред лицем агресора, увек ћемо бити немоћни. Нама је неопходно да се интегришемо у одбрамбено уједињење западног света.

Тешко да би се та изјава допала становништву источних региона, које традиционално иступа против чланства у НАТО-у. Иначе, експерти су уверени да ће приликом председничке кампање Исток Украјине бити довољно пасиван. Када се узме у обзир да је заједно с Кримом земљу напустило два милиона евроскептично расположених бирача, ослонац Тимошенко на прозападни део електората изгледа оправдан. При томе она има важан ресурс као што су везе у структурама власти. Истој странци припадају вршилац функција премијера Јацењук, као и вршилац функција председника Турчинов. О томе, шта може да томе супротстави Петар Порошенко, Гласу Русије је испричао научник Института међународних истраживања МГИМО Леонид Гусев.

- Порошенко може да рачуна на подршку неких индустријских група и предузиматеља, који већ знају, шта је Тимошенко, јер су слабо прошли, када је она била премијер. Порошенко није новајлија у политици, али није био ни председник, ни премијер. Мислим да ће он приликом председничке кампање говорити да он сам има предузећа и у Кијеву, и у неким источним областима Украјине. Мислим да ће он на све начине уједињавати предузиматеље и индустријелце од Запорошке до Харковске области.

Што се тиче осталих кандидата за председника, њихови рејтинзи не дозвољавају им да озбиљно претендују на победу. Националисту Олега Тјагнибока подржава мање од 2 одсто бирача, Дмитрија Јароша, који превазилази Тагнибока по степену радикалности, не подржава ни 1 одсто.

Укупно је украјинској Централној изборној комисији представило пуне пакете докумената више од 20 претендената за положај председника. За сада је регистровано само 7. У поноћ по локалном времену 30. марта истиче рок подношења докумената. Ванредни избори шефа украјинске државе заказани су за 25. мај.

Артем Кобзев,