Гасну политику Украјине ће платити потрошачи

28-03-2014 10:58:42 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


За политику самопроглашене кијевске власти платиће грађани Украјине. Пакет помоћи ММФ озбиљно ће ударити на финанскијску, енергетску и социјалну политику државе. Међу обавезним условима Фонда је повећање цена енергената.

Државна компанија Нафтогас је већ изјавила да ће дупло повећати своје цене и да ће се то повећање односити на саме потрошаче, а од јуна ће за 40% порасти тарифе комуналних предузећа. Тако ће компанија која већ дуже бележи губитке, покушати да повећа своје дохотке и смањити губитке, сматра директор Института националне енергетике Сергеј Правосудов:

- Тамо се бележе милијарде долара губитака, који се компензују из државног буџета. Разуме се, оваква се ситуација не може вечно продужавати, Нафтогас је у лошој ситуацији, инвестиција нешто и нема, инфраструктура за транспорт гаса, односно гасоводи све више старе... Пре или касније, неопходно је прекинути са оваквом политиком и цену гаса довести на нормални ниво.

Дуго су попусти које је Русија пружала Украјини помагали да до драстичних мера не дође. У будућности би ситуацију могли да побољшају и евентуални заједнички пројекти. Али, неуставни преврат и смена власти у Украјини су зауставили Гаспром у могућим преговорима и разматрањима питања попуста.

У међувремену Европа која зависи од руског гаса, не жели да се нађе у позицији Украјине. Не желећи да квари односе са Русијом, све више политичара не подржава идеју увођења економских санкција. А такав је став јуче изнела и канцеларка Меркел, нагласивши да је заинтересована за „деескалацију ситуације“. Сада Немачка мери могуће последице по сопствене интересе, јер Немачку са Русијом повезују стабилне економске везе, говори председник Савеза произвођача нафте и гаса Русије Генадиј Шмаљ:

- Тамо су нормални људи, бизнисмени, који у многоме зависе од Русије, испоруке наше нафте, а са друге стране, они нама испоручују читав низ других неопходних производа. Око 300 хиљада Немаца ради у компанијама које су пословно везане за Русију. Јуче се председник Путин сусрео са директором компаније „Сименс“ који је рекао: „на тржишту Русије смо присутни 160 година и немамо намеру да одлазимо“.

Позиви да се „пооштри изолација“ Русије сада долази само од председника САД Барака Обаме. Обећавши да неће почињати још један хладни рат, он наставља да убеђује своје савезнике да су у вези са ситуацијом у Украјини, санкције против Москве неопходне. САД су чак спремне да испоручују гас у Европу по нижој цени, како би смањиле зависност Европе од испорука из Русије. Истина, идеја је потуно утопијска, обзиром да једноставно нема услова за тако нешто. Чак и ако би се овај пројекат реализовао, цена тешко да може конкурисати руској.

Марија Баљабина,