"Кримска колекција" у председничкој библиотеци

27-03-2014 10:44:11 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Повратку полуострва Крим у састав Руске Федерације посвећена је публикација велике књижно-документарне колекције на порталу Руске Председничке библиотеке. То је историја Крима пре и после прикључења Руској империји, као и у доба Совјетског Савеза, када је то полуострво постало део Украјинске совјетске републике. Нашле су одраза у колекцији и две последње деценије, када се Крим налазио у саставу независне Украјине.

Председничка библиотека "Борис Јелцин" се налази у Санкт-Петербургу. Она скупља и чува у електронско-дигиталном облику материјале, посвећене руској државности. Како је рекао Гласу Русије представник библиотеке Валентин Сидорин, историја Крима је нераскидиво повезана с историјом Русије, што потврђује библиотекарска колекција.

- Она обухвата више од 100 књига, 200 архивских предмета и око 500 разгледница. Најранији материјали датирају из 18. века, најновији су изашли 2012. године. 1783. године је штампана историјска књига Дипломатски односи Русије са Кримом, која сведочи да наше територије имају добоко корење узајамних односа. 2012. године је штампана књига илустрација. То је издање посвећено томе, како се Крим развијао у периоду независне Украјине. Уверен сам да ћемо почети да формирамо нову страну колекције - настаће нови материјали, књиге. Историја ће бити написана, она ће бити интересантна.

Историја Крима је у знатној мери била део војне историје Русије. Од 17. до 19. столећа Руска и Османска империје су се бориле за превласт на Црном мору, те се Крим више пута налазио у центру војних акција. Међутим, на Крим су слали и мировне експедиције, - истиче Валентин Сидорин.

- Међу материјалима велики део заузимају имају дневници руских путника, који су посећивали Крим, описивали територију, природу, њену разноврсност. Велики обим заузимају документи, повезани са Кримом, који је после 1783. године развијао у саставу Руске империје: они сведоче да су Руси били пријатељи Крима. Месни становници су их увек добронамерно примали.

Свакако, најозбиљније стране заједничке историје Русије и Крима написане су у 20. веку. Знају их малтене напамет милиони људи на читавом постсовјетском простору. Валентин Сидорин наставља:

- Међу материјалима велико интересовање изазивају књиге о херојизму становника Крима у време Великог Отаџбинског рата, нарочито је интересантна књига, повезана са партизанским покретом на Криму. Становници су заједно са Совјетском армијом бранили Севастопољ, Керч, друге територије. То је заиста херојска страна, она се опширно приказује у материјалима Председничке библиотеке. Осим тога, у колекцији има много лепих разгледница, које показују, како се Крим развијао после рата као свесавезно летовалиште, као место, где су становници Совјетског Савеза имали могућност да се одмарају, опорављују.

Разгледнице са погледима на море и бројним знаменитостима, као што је раскошни Ливадијски дворац или чувени замак Ластино гнездо - то је вероватно најмирнији део "кримске колекције" у Председничкој библиотеци. Управо таквом Русија и Крим намеравају да пишу своју даљу заједничку историју.

Олга Бугрова,