Кијев тражи гасну независност

27-03-2014 09:44:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Бивши лидери опозиције су још у јеку мајдана говорили да су морали да се обједине само ради једног циља. Сада, када општег непријатеља више нема, нова власт коју је требало да представља влада народног јединства, све више личи на пауке у тегли.

Лидер партије УДАР Виталиј Кличко, кога су на Западу видели као шефа државе, предлаже да се смени вршилац дужности председника Турчинов. Он са своје стране, заборавивши на свој климав положај, одговара бившем боксеру увредама. Лидер партије Свобода Олег Тјагњибок приморан је да се огради од радикалних дејстава својих сарадника. А Арсенија Јацењука кога је Рада именовала за премијера нико не слуша. Без обзира на његов предлог да се сачека, Савет националне безбедности и одбране ипак је донео одлуку о увођењу визног режима са Русијом. А наоружане терористе који су се раније сматрали револуционарима и мирним демонстрантима, министар унутрашњих послова Украјине сада назива бандитима. Под то одређење потпада и радикална групација Десни сектор која је прошле недеље званично постала политичка странка и кандидовала на дужност председника свог лидера Дмитрија Јароша. Истина, односе са осталим представницима нове власти радикали нису успоставили. За убиство свог сарадника Александра Музичке терористи Десног сектора су оптужили министра унутрашњих послова Украјине Арсена Авакова и припретили крвном осветом.

Понашање нове украјинске власти коју су ЕУ и САД спремне да прогласе легитимном, већ сада изазива неслагање међу западним политичарима. Без обзира на то што се многи од њих сада слажу да Украјини треба помоћи, помоћ ће бити изгледа само морална – нико није спреман да плати. У жељи Кијева да коначно раскине односе са Москвом камен спотицања остаје енергетска зависност Украјине. У решавању тог питања кијевска власт се нада у реверсне гасне испоруке из ЕУ.

Са своје стране европске земље нису спремне да губе испоруке руског гаса преко територије Украјине и очекају од потенцијалних партнера одмерене одлуке и финансијске гаранције. Али украјинска страна по старој навици наставља да истиче захтеве, ништа не обећавајући за узврат. Управо зато није пошло за руком да се постигне договор о реверсним испорукама гаса са Словачком. Свака помоћ има своје границе, изајвио је премијер земље Роберт Фицо. Али и у случају да споразум буде достигнут, то неће смањити енергетску зависност, само ће је маскирати. Јер то ће бити исти тај руски гас који једноставно иде у Украјину другим путем, каже руководилац аналитичке управе Фонда за националну енергетску безбедност Александар Пасечник.

- То је врло специфично и није до краја легално. Ове схеме су постојале пошто је био потписан споразум о специјалном попусту за први квартал 2014. Политички догађаји су довели до тога да су све гасне везе раскинуте и сада су се гасни дугови нагомилали до таквог нивоа да је Гаспром приморан да укине попуст. Зато Укрјаина мисли да започне реверсни увоз гаса, мисли о разним алтернативама, смањује количину. Али приметите да се смањење врши не на рачун диверзификације, већ на рачун тога што стагнира индустрија.

У Старом Свету изгледа не планирају да одустају од руског гаса. Мада је британски премијер Дејвид Камерон недавно изражавао наду да ће у дугорочној перспективи Европа стећи енергетску независност. Истина, рокове премијер није указао, јер се сада Британија, где се обими енергетске индустрије сваке године смањују, спрема да започне директну куповину гаса у Русији. То потврђује да економске сакнције којима ЕУ прети Москви, нису повољне у првом реду ЕУ. А Русија са своје стране постаје све мање зависна од европског тржишта. Уговор за изградњу гасовода из РФ у Кину и испоруку руског гаса може да буде потписан већ у мају.

Марија Баљабина,