Украјина: поглед из Црне Горе

27-03-2014 09:13:44 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Новинар "Гласа Русије" у Москви се срео с председником организационог комитета Матице српске, публицистом Владимиром Божовићем и Гојком Раичевићем, главним уредником интернет-издања ИН4С.

У Москви и Калуги су црногорски гости фонда ОКА, организовали промоцију пројекта Не у рат, не у НАТО, те су се срели с представницима Россотрудничества, удружења православних експерата и организације Интернационална Русија.

О свему томе, као и о положају Срба у Црној Гори и ситуацији на Криму слушајте у нашем програму.

Владимир Божовић: Ту се наравно од стране Запада потенцира апсурдно и иронично на стандардима и принципима суверенитета. Као што знамо, ми смо сведоци у нашој бившој држави Србији и Црној Гори, да ти стандарди нису поштовани од стране истих оних који то сада заговарају за Крим кад је у питању Косово, с тим што не може се говорити о потпуним паралелама. Крим јесте био историјски део Русије. То је просто била административна ствар у СССР, један доста лош експеримент Хрушчова у којем је Крим припојио тадашњој административној целини Украјини. У новонасталој ситуацији ми смо видели тенденцију и бруталног биолошког и физичког уништавања руске популације на просторима Украјине. То је био потпуно природан чин самоодбране. Ми знамо да је то неотуђиво и основно право сваког народа да се одбрани од напада, нарочито од овакве власти која има нацистичку компоненту у свом испољавању.

Гојко Раичевић: Нацистичка, тренутна пучистичка власт у Украјини је тако и била дефинисана од стране америчке администрације до оног тренутка када је било видљиво да они могу да их искористе за потребе Америке, односно да се НАТО приближи руским границама. Исто је са албанским терористима на Косову. Ми не можемо да говоримо о принципијелности која долази од стране Запада, од НАТО држава. Руска Федерација прави исправан потез. То је дефинитивно за поздравити и за честитке. Јасна је порука Русије да ће да штити руске интересе где год они били.

Тимур Блохин,


КАТЕГОРИЈЕ