Агресија против Југославије и катастрофа Европе

26-03-2014 06:46:07 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/Darko Dozet/cc-by-sa 3.0 |


22. и 23. марта у Београду је протекла међунаородна конференција посвећена тешком за србски народ датуму – 15-годишњици агресије НАТО-а против Југославије.

Организатори конференције су Форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије, Светски савет за мир и друге организације.

У престоницу Србије допутовало је преко 500 научника, политичара, јавних посленика из 50 земаља. Учесници су допутовали из САД, Енглеске, Немачке, Русије, Венецуеле, Финске, Грчке и других земаља.

Учесници форума су положили венце на споменик жртвама агресије, подсетили се погинулих и пострадалих у НАТО бомбардовању. Да подсетимо да је Југославију (у саставу Србије и Црне Горе) без објављивања рата напало 19 најразвијенијих земаља света, чланица војног блока НАТО-а. Економски потенцијал тих земаља 679 пута је премашивао југословенски. НАТО агресија је трајала 78 дана. Земљи је била нанета огромна штета.

Учесници конференције у Београду су подвлачили да је у току агресије права хуманитарна и еколошка катастрофа захватила читаву Европу. НАТО је разарао хемијски опасне објекте, између осталог амонијачно полимерску производњу. Уништавање рафинерија нафте и пожар у њима довео је до издвајања велике количине угљоводоника, међу којима је најопаснији бензоперен. Облаци ваздуха загађеног том супстанцом су достизали границе Румуније, Бугарске и делимично Чешке. У опасности су се нашли Дунав и Сава, Црно, Јадранско и Средоземно море. Још један пример: 26. маја амерички авион за пуњење горивом се припремао за принудно слетање и излио на висини од 3500 метара око 50 хиљада литара керозина над територијом националног парка Хортобађ у Мађарској. Део керозина расејаног у ваздуху ветар је однео на југ и он се наталожио заједно са атмосферским падавинама на територији суседне Румуније.

Због коришћења бојевих пуњења са осиромашеним уранијумом учестали су случајеви обољења од леукемије и аномалије новорођенчади. Осим тога, продукти сагоревања гаса су истањили озонски слој, изазвали загађање тла, обрадивих површина и водених путева.

Учесници конференције из разних земаља анализирали су узроке и поводе агресије НАТО-а, последице за читаву нашу планету, залагали се за мир и безбедност људи разних земаља. Многи су подвлачили да иза реторике такозваних носилаца прогреса стајала је жеља да се казне и униште Срби, да се разоре православне светиње. Скоро сви излагачи су говорили о томе да су планови разарања Југославије и смене власти у Србији 2000. године постали шаблон дејстава САД и НАТО-а у другим регионима, између осталог у Украјини. Анализа дешавања у Украјини и паралеле са балканским догађајима чуле су се у многим саопштењима. Научници из Немачке су скренули посебну пажњу на опасност од препорода нацизма, упозоравали на неопходност да се подигне глас против покрета бандероваца у Украјини. Када је било речи о Русији, сала је скандирала: Русија – Крим! Повратак Крима Русији поздравили су сви учесници, укључујући оне који су допутовали из Кијева.

Крајем рада конференције био је усвојен завршни документ у којем је истакнуто да је НАТО 1999. године грубо прекршио Повељу УН, Декларацију из 1970. године о принципима међународног права, Завршни хелсиншки акт, резолуције СБ УН 1998.2008. године, укључујући резолуције 1244 и 1785. Одмах после завршетка агресије на Косову и Метохији је изграђена војна база Бондстил, која је постала део ланца америчких база у Бугарској, Пољској, Чешкој и другим земљама Источне Европе. Ојачала је трка у наоружавању, милитаризација европског континента и почела је да се реализује стратегија проширења САД, НАТО-а и ЕУ на Исток. Истовремено после успеха НАТО-а на Балкану утврдио се један од најразорнијих принципа и метода понашања низа земаља Запада на челу са САД – принцип глобалног интервенционизма. А то значи да САД саме себи дају право да одређују где су нарушени њихови стратешки интереси, како би се затим мешале у унутрашње ствари других држава. Читаво претходо искуство НАТО-а показује да стратегија глобалног интервенционизма оставља за собом хаос у међународним односима, огромне људске жртве, непролазну бол и патње у свим земљама и регионима, које су постале непосредне жртве овакве политике. О томе сведоче догађаји у Авганистану, Ираку, Либији, Сирији. Сви учесници су се сложили да стратегија НАТО-а противречи плановима мира и безбедности, цивилизованим вредностима свих људи на планети, а зато су подгили свој глас за ликвидацију НАТО-а као реликта хладног рата, за поштовање људских права, за слободу, независност и равноправност свих земаља и народа.

У завршном документу се истиче да је криза у Украјини изазвана дејствима САД и НАТО-а и да се крај ове кризе не види. Опасна геополитичка игра САД удара пре свега на Украјинце, али дотиче и систем безбедности Европе. Сви су изразили подршку народу Крима који је искористио своје право на самоопредељење и обједињење са Русијом, и подржали територијалну целовитост Србије и неопходост решавања статуса Косова и Метохије у складу са резолуцијом 1244.

Учесници конференције су позвали све мирољубиве снаге света да се боре против агресивних амбиција НАТО-а, за развој демократских међународних односа по принципима Повеље УН.

др Јелена Гускова,