Рособоронекспорт приказује у Сантијагу најновију војну технику

26-03-2014 12:18:35 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Најновије обрасце борбених авиона и хеликоптера, као и система ПВО приказује компанија Рособоронекспорт на Међународној изложби војне и ваздухопловно-космичке технике ФИДАЕ-2014 у престоници Чилеа Сантијагу.

Рособоронекспорт је једина државна организација у Русији за извоз читавог спектра продукције, услуга и технологија војне и двоструке намене. На њен удео отпада преко 80% извоза руског наоружања и војне технике. Већ много година Русија учествује у различитим смотрама у земљама Латинске Америке, између осталог од 1994. године на изложбама ФИДАЕ у Чилеу. На небу изнад Сантијага више пута су приказане најбољи руски производи, међу њима ловци породице Су и МиГ, истиче званични представник Рособоронекспорта Вјачеслав Давиденко.

- 2002. године група парламентараца из Чилеа на изложби је извршила демонстрациони лет хеликоптером Ми-17. 2008. године извршени су демонстрациони летови хеликоптера Ка-32, а 2010. јединственог авиона амфибије Бе-200.

Ове године компанија упознаје посетиоце са широким спектром војне авионске технике. Повећано интересовање стручњака очекује се за школско-борбени авион Јак-130, који спаја функције летелице за трениг пилота ратног ваздухоплоства и јуришника. Међу новинама су војно-транспортни хеликоптери типа Ми-17, борбени хеликоптер Ми-28НЕ, вишенаменски суперманеварски ловац Су-35 и војно-транспортни авион Ил-76МД-90А, или како га називају ИЛ-476. Он представља дубоко модернизовани војно-транспортни авион ИЛ-76, који лети и данас. Носивост нове летелице је 50 тона, брзина 850 километара на сат, домет лета 6000 километара. Авион има нову конструкцију крила, нови систем аутоматског управљања. Како се раније саопштавало, заинтересованост за куповину ове две летелице изразиле су Индија и Кина. Није искључено да ће неки обрасци руске авиотехнике заинтерсовати представнике бизниса и војске из земаља Латинске Америке, истиче Вјачеслав Давиденко:

- Планирамо да активизирамо контакте са партнерима из Чилеа, да наставимо дијалог са латиноамеричким земљама у области индустријске кооперације. Делегација Рособоронекспрота преговара са високим представницима оружаних снага Аргентине, Бразила, Колумбије, Перуа, Уругваја, Чилеа. Планирани су сусрети и преговори са неким бразилским компанијама, разматраће се питања технолошке сарадње.

Међу таквим компанијама је Атлас такси аеро, која већ активно користи вишенаменске хеликоптере Ми-171А1, као и велика индустријска компанија ИАС. Рособоронекспорт приказује у Сантијагу најновија средства ПВО. Посебно су перспективни у земљама Латинске Америке комплекси Панцир-С1, Бук-М2Е, Тор-М2Е, Игла-С. У том региону дуго су доминирали западноевропски и амерички произвођачи. Ипак Русија данас нуди не просто војну технику и наоружање које по критеријуму ефикасност-цена надмашује конкуренте, већ и везане за њу пројекте технолошке кооперације. Тако да је компанија Рособоронекспорт одлучна да јасно спроводи курс проширења свог присуства на латиноамеричком тржишту.

На изложби ФИДАЕ-2014 осим Рособоронекспорта представљени су и други субјекти војно-техничке сарадње. Међу њима је компанија Сухој, обједињење Базалт, КБП из туле. Посебно интересовање се очекује према високопрецизном ракетном комплексу великог домета за борбу према копнених и ваздушних циљева Коренет-ЕМ који представља компанија КБП.

Олег Нехај,