Аристофанова Лизистрата у балетској верзији

25-03-2014 10:03:29 | | Глас Русије, фото: предоставлено руководством «Классического |


Нешто тако још нисте видели! – стоји у најави премијерне представе Театра класичног балета Наталије Касатнике и Владимира Васиљова. Аристофанова Лизистрата у балетској верзији, још уз виртуални декор. Први пут је необична поставка била представљена 18. марта на сцени Државног Кремљовског дворца.

Сви жанрови, осим досадног – таква је девиза колектива који потиче од кореографског ансамбла Млади балет, који је још 1966. године направи легендарни Игор Моисејев. Бесмртну комедију античког драматурга Аристофана у којој жене под вођством мудре Лизистрате одлучују да окончају рат на врло лукав начин, овде су поставили са жаром и техничким размахом. У квалитет игре не треба сумњати – трупа беспрекорно влада савременом кореографијом на бази руске школе класичног балета, а јединствене вируталне декорације могу да зачуде, упечатљиви костими, као и мека еротика. Како је рекао у интервјуу за Глас Русије директор позоришта Иван Васиљов, публику очекује префињен еротски призор.

- Сви балети Касаткине-Васиљова су прожети еротиком. Почев од првих – Светог пролећа које је било постављено 60-их година. Њих су увек за то грдили. Али иапк представе живе деценијама. А само по себи сиже Лизистрате је еротски, пошто је реч о сексуалном штрајку помоћу којег су жене означиле крај рата. Што се тиче упечатљивости, први пут користимо тродимензионалне пројекционе декоре: колико знам у балету ова технологија никада још није била примењена.

То се зове мапинг, објашњава Иван Васиљов – када помоћу читавог система пројектора стварају се виртуалне тродимензионалне декорације и захваљујући филмском поступку транформишу се из једних у друге. Публика ће на крају моментално прелазити из грчког храма на дно океана и чак у отворени космос.

Своје представе кореографи Наталија Касаткина и Владимир Васиљов су почели да праве још 60-их година прошлог века. Они су постављали представе у Бољшом и Маријинском театру, у њима је блистала Маја Плисецка, Михаил Баришњиков, Јекатерина Максимова и Владимир Малахов. Већ у свом сопственом позоришту звездани пар је васпитао 19 победника међународних конкурса, пет добитника првих награда и два добитника Гран-прија Париске академије плеса. Постављали су и класику, и модерне представе. Представа Лизистрата је чекала одавно свој тренутак, рекао је директор позоришта Иван Васиљов.

- Тандем наших руководилаца врло се занима за антику. Томе их је својевремено научио Игор Моисејев: када се припремају за представу они проучавају огромну количину литературе. И у тренутку када су смислили балет Спартак, врло много античке литературе су изучили, између остлог и грчке. Тада су добили идеју да направе балет Лизистрта.

Творци представе се надају да ће Лизистрата заинтересовати не само руске, већ и стране продуценте. Кореограф је врло ретка професија, примећује Иван Васиљов. Посебно је мало оних који праве дугометражне ауторске балете...

- Наше позориште се одликује холивудским прилазом балету. Врло велика пажња се поклања драматургији – треба да буде јасан сиже, занимљиви ликови. И чак када Касаткина-Васиљев узимају класична дела, они их брижљиво рестаурирају, али при томе врло вешто граде сиже, праве их много динамичнијим, интересантним. Чак и музика код нас је бржа него у обичним балетским позориштима.

Своје ново чедо Наталија Касаткина и Владимир Васиљев називају балетом о љубави, миру, о породичним вредностима. О томе да управо жене могу да превладају агресију како античког, тако и савременог света.

Карина Ивашко,