Иван Ајвазовски: Први почасни грађанин Феодосије

25-03-2014 09:55:49 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Полуострво Крим. Његова бајковита природа надахнула је многе генерације песника, композитора, уметника. Чувени сликар мариниста Иван Ајвазовски рођен је на Криму. Његова љубав према тој покрајини била је тако велика да и када се прославио у Европи и Америци, до краја живота је остао веран својој родној Феодосији на обали Црног мора.

О нежном односу свог прослављеног земљака према родним местима за Глас Русије причала је дирекотр Државне галерије слика Ајвазовског Татјана Гајдук.

- Ајвазовски је веома волео свој родни град, био је за њега веома везан. Феодосија се налази међу десет најстаријих градова Европе. И много је овде богато сећањима на прошле епохе. Мислим да је период када је Ајвазовски био још дете, младић, а затим и зрео човек, ових историјских сећања, реминисценција било много више. Постоје таква места духовне снаге у којима постоје такви концентрични кругови, у датом случају кругови културног наслеђа. Мислим да је Ајвазовски био према томе врло осетљив.

Главни у стваралаштву Ајвазовског био је морски пејзаж, а заједно са њим и сцене бојева. Једном речи, почетком 19. века класа пејзажног сликарства где је био одређен у Уметничкој академији Иван Ајвазовски, сматрана је безнадежном. Основни жанрови били су портрет, историјска тема, слике на библијску тему, а пејзаже је био само скромна позадина. Уметника мариниста у Русији скоро да није било. Али Ајвазовски је направио пејзаж и између осталог морски, самодовољни жанр, подсетила је Татјана Гајдук.

- Ајвазовски је започео свој стваралачки пут када је у Русији цветао романтизам, и за уметника романтичара било је својствено да приказује природу, њена необична стања. И морски пејзаж је у том погледу пружао много више могућности. Не чуди што од 6000 слика колико је насликао Ајвазовски, скоро 4000 су представе бура, олуја и бродолома. што се тиче његових слика на теме битака, Ајвазовски је био први сликар Морнаричког штаба Русије. И, наравно, он је морао да слика такве слике. Али не треба заборавити ни да је 19. век време блиставих победа Руске флоте. И Ајвазовског је наравно, све то врло привлачило.

Он је узимао у Адмиралитету скице бродова, учестовао у војним походима, у маневрима, у десантним операцијама поред обала Кавказа на палуби бродова Црноморске флоте, познавао је чувене руске адмирале. А у време херојске одбране Севастопоља за време Кримског рата 50-их година 19. века специјално је насликао неколико слика на ту тему и приредио изложбу у Харкову, како би подржао дух грађана Севастопоља у опседнутом граду. Касније је Александар Други заказао уметнику низ слика о опсади Севастопоља: цар је био одушевљен! После је Ајвазовски посветио низ радова погинулим руским адмиралима у тим биткама. Он је био врло близак са флотом, у једном од писама је написао: Свака победа руске војске на копну или мору ме радује као Руса у души, и даје ми мисао као уметнику да је представим на платну.

Необично, али без обзира на невероватну стваралачку плодност и радну способност, страст ка путовањеима, укљученост у друштвени живот града, Ајвазовски је водио велико домаћинство и активно учествовао у решавању градских проблема: убедио је власти да уреде у граду трговачку луку. Изградио је школу и библиотеку. Отворио је прво изложбену салу, а затим и јавну галерију слика која је постала трећа у Русији после Ермитажа у Петербургу и Румјанцевског музеја у Москви.

Директор чувене галерије слика је убеђена да сви који долазе овамо у дом Ајвазовског, не само да су одушевљени његовим дивним пејзажима и величанственим платнима, већ осећају и шарм његове личности. Управо зато галерија је тако популарна и најпосећенија је на кримској обали.

Катарина Ивашко,