Литванија се спрема за увођење евра

24-03-2014 10:16:36 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У Литванији се настављају спорови о националној валути. Влада се и даље припрема за увођење евра, док грађани ове земље очекују од тог корака само губитке. Према мишлењу експерата, увођење евра ће нанети економији земље осетну штету.

Данашња влада социјал-демократа се спрема да уђе у историју сахраном националне валуте – лита. Од 1. јануара 2015. године евро мора да постане једина валута у земљи. За сада се припреме за то одвијају пуном паром. Већ је усвојен закон о увођењу евра. Министарство правде је представило допуне за тај закон, које предлажу регламентацију одговорности за прекршаје. Те допуне су позване да заштите становнике од вештачког повећања цена од стране предузиматеља у вези са увођењем евра. Искуство суседа – Летоније и Естоније – сведочи да ће неки предузиматељи обавезно искористити увођење јединствене европске валуте да би повећали цене робе и услуга. Износ новчане казне се планира веома битан – од 3 до 6 хиљада евра. За озбиљна и систематска кршења ће уследети строжа одговорност све до привремене обуставе или одузимања лиценце. Пред микрофоном је министар правде Литваније Јуозас Бернатонис.

- Могу да одговорно изјавим да ће планиране одредбе гарантовати уважавање правила закона о увођењу евра и одузети предузиматељима могућност да повећају своје приходе на рачун људи. Сваки случај непоштене делатности ће се детаљно анализирати, те ће бити предузете активне мере за спречавање могућих испољавања лоповлука.

Влада је већ смислила како да се бори против кршења закона о евру. За сада није било речи како ће чиновники заштити слабо ситуиране грађане. Међутим, у земљи испод црте сиромаштва живи скоро 20 одсто становника и још толико на самој граници. Они, који имају неке уштеђевине, у страху од предстојећег повећања цена од 1. јануара 2015. године покушавају да се отарасе лита. Новац троше за куповине робе дугорочног коришћења, оправку станова. У политичким круговима нема јединствено мишлење у вези са заменом лита за евро. Једни странке и политичари предлажу да се испита мишлење народа о идеји одустајања од националне валуте путем референдума. Други позивају да се то одложи бар за две године. Заменик председника Странке сељака и зелених Томас Томилинас.

- Чини ми се да пре свега мора да се мисли на житвотни стандард, а затим уводити евро. Друго и најважније је буџетска сфера: то је огроман проблем - смањење плата у време кризе, све до данас нису враћене на потребан ниво – плате огромном броју оних, који раде за државу, су мале.

Мада је влада Литваније скоро уверена да ће од 1. јануара 2015. године евро заменити лит, скептичари подсећају да није још све решено. 2007. године Литванија је била на корак од тога да прва од 3 земље Балтије уведе евро. Коначно гласање у Европарламенту о могућности прикључења Литваније еврозони од 2015. године биће одржано у јулу после избора новог састава Европског парламента и Еврокомисије.

Сергеј Перепелица,