ФИДАЕ-2014: велика регионална аеронаутичка смотра

24-03-2014 09:51:28 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Преко 360 компанија из 35 земаља учествоваће на Међународној изложби војне, аеронаутичке и астронаутичке технике ФИДАЕ-2014. Изложба се одржава у главном граду Чилеа, Сантјагу де Чиле, 25-30. марта на простору међународног аеродрома „Артуро Мерино Бенитес“. Русију ће на овој смотри заступати 10 водећих компанија-произвођача технике војне намене.

На претходном салону пре две године, доминирале су америчке компаније, широко су били заступљени Немци и Французи, И овог пута велике експозиције представљају око 80 компанија САД, 37 из Бразила, образце технике ратног ваздухоловства приказују 24 француске фирме. У летачком програму и на аеродромским локацијама биће приказани преко 100 образаца војне и цивилне технике из Чилеа, Аргентине, Колумбије, Уругваја, Канаде, Мексика, Шпаније, Италије, Швајцарске и Чешке. Наравно да ће посетиоци видети сликовите демонстрационе летове. Али пре свега, изложба је добар простор за изналажење потенцијалних партнера и склапање уговора. Изложба ФИДАЕ је пре свега регионална, а не чилеанска, истиче директор Центра за анализу стратегија и технологија Руслан Пухов.

- Овамо долазе представници свих земаља Латинске Америке на преговоре, посматрање технике. Тако да имамо шанси и на другим тржиштима региона. Између осталог, у догледној будућности може бити напретка у Перу. Аргентина је сада подржала Русију по питању Крима. Тако да и тамо може бити аранжмана. Русија има добре шансе на бразилском тржишту. Бразилци су купили руске хеликоптере и потпуно је могуће, да ће убудуће куповати системе ПВО „Панцир“ и мобилне ПВО ракетне системе „Игла“.

Што се тиче билатералне сарадње Русије и Чилеа у војно-техничкој области, тешко да се овде може очекивати неко кретање. Током протеклих 20 година Чиле је у знатној мери завршио циклус обнављања наоружања,- основни системи за ратну морнарицу, ратно ваздухопловство и копнену војску већ су купљени. Тако да је маловероватно да ће бити великих тендера. Међутим, има шанси, износи претпоставке Руслан Пухов.

- Русија и даље има могућност за испоруку система ПВО, уколико Чиле одлучи да је развија, јер чилеанско небо је фактички отворено. Када се узме у обзир да Русија производи веома добре системе према критеријумима ефикасност/цена, могу се очекивати и позитивни помаци.

Познато је да су у Чилеу традиционално јаке позиције Американаца и Европљана. Основни обим испорука технике ратног воздухопловства потиче од њих. У чилеанском Ратном ваздухопловству користе се амерички ловци, а хеликоптери су претежно европског порекла. Али у другим земљама Латинске Америке Русија је успела да изађе на тржиште пласирањем своје ваздушне технике. Широку популарност у овој регији имају хеликоптери Ми-8, као и најновији војно-транспортни Ми-171Ш. Укупно се у Латинској Америци користи 500 хеликоптера руске производње, као и транспортни и војни авиони. Русија ће, у оквиру програма, који је предвиђен уговором о испоруци Перуу Ми-171Ш, отворити у овој земљи 2016. године центар за техничко одржавање хеликоптера. На тај начин, осим испорука наоружања и војне технике, Русија нуди партнерима привлачне шеме технолошке сарадње. На изложби у Чилеу, руски стручњаци ће вероватно продискутовати са партнерима из земаља Латинске Америке перспективе сарадње и у овим правцима.

Олег Нехај,