Древна Кина у Москви

19-03-2014 12:05:04 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Древна Кина: ритуал и музика. Под тим називом у московском Музеју ликовних уметности отворена је изложба из збирке кинеског Музеја провинције Хубеј. Више од сто уметничких предмета и предмета за свакодневну употребу говори о култури Кине од 17. до 3. века пре наше ере. У Русију су ретки артефакти стигли први пут, при томе на кратко: изложба ради од 4. марта до 10. априла.

Овом изложбом Музеј ликовних уметности наставља да упознаје руске грађане са културом древних цивилизација. Прошле године, на пример, овде је могло да се види Злато инка из колекције Музеј злата Перуа. Сада се нуди још дубље путовање у историју човечанства – у бронзану епоху. И судећи по речима директора музеја Марине Лошак, већ сама припрема изложбе за отварање била је прави догађај, јер то је први заједнички пројекат са музејом Кине.

- Током последњих 10 дана били смо срећни, зато што смо могли да видимо те ствари, да радимо са њима, да их додирујемо, уживамо у њиховим фантастичним својствима. У оквиру припреме дешавало се то што треба да се дешава увек: сарадња професионалаца са наше стране и оних који су дошли из Кине из пријатељског музеја. то је основа за нашу даљу сарадњу коју ми веома желимо и надам се да ће она бити остварена.

Музеј провинције Хубеј поседује колекције од 260 хиљада експоната. Све то су археолошки проналасци древних гробница кинског племства и царских гробница откривених у јужном делу Кине. У Москву су донете, на пример, ритуалне посуде, музички инструменти царских погребних орекстара, скуплтуре митских животиња, које су чувале улаз у подземни свет. Говорећи о томе шта обједињава све ове раритете, кустос изложбе са кинеске стране Ванг Џихао подвукао је:

- Ови бронзани предмети су показатељ социјалног статуса, али истовремено имају културну вредност. Сви они су саставни део система „ритуал и музика“ – важног за социјалну организацију друштва. Овај систем је трајао и у каснијем периоду, утичући на културу Кине све до данашњег дана. Ритуал је правило, а музика је хармонија.

Предмети су одлично очувани, зато је лако замислити како се палила ватра под великим котолом за припрему меса од жртвованих животиња. Како се лило вино из бронзане посуде у облику слона. Како је постављан ритуални бубањ на округло постоље од преплетених попут пламених језичака бронзаних дракона и змија. И како су затим свирали бронзаним чекићима на огромном литофону – отесаним каменим плочицама разне величине, обешеним на постоље у виду митских животиња. при томе стражар овог обреда је скулптура ждрала са јеленским роговима, направљена скоро у природној људској величини. То је симбол изложбе.

Многи експонати раније су били излагани на међународним изложбама, између осталог они који су били нађени за време ископавања 70-их година. Ипак у Москву су довезли предмете које су пронашли кинески археолози релативно недавно, 2002. године. Њих ван граница Кине још нико није видео. Музеј ликовних уметности је први којем су кинеске колеге указале велико поверење, рекла је кустос изложбе са руске стране Кира Вјазовкина.

- Када ствари ваде из земље, оне треба да прођу посебну рестаурацију, треба их научно обрадити, описати у каталозима, сместити у музејски простор на чување. И чим је овај процес био завршен, ствари су нам стигле на изложбу. То је врло вредно!

Древна Кина: ритуал и музика – није само изложба, већ и циклус научних лекција који је прати. И то је врло занимљиво – сазнати на пример по чему се разликовала древна династија Шанг од касније Чоу или шта је то космички поредак на древни кинески начин.

Олга Бугрова,