НАТО: Авганистанске мозгалице

19-03-2014 10:22:53 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Саопштења из Авганистана која одражавају неодређеност ситауције постају све противречнија како се приближава рок повлачења трупа коалиције и председнички избори у Авганистану, планирани за април.

То се тиче у првом реду судбине нове мисије НАТО-а, која треба да замени ову која се завршава. Њен старт зависи од потписивања споразума о безбендости између Кабул и Вашингтона. А ситауција око овог документа претворила се у источну мозгалицу.

Карзај не намерава да потписује споразум са САД – овакво саопштење ових дана објавиле су новинске агенције. После њих је уследило директно супротно – Авганистан рачуна на скорије потписивање споразума о безбедности са САД. Ништа мање противречне изјаве стижу и преко океана. Према медијима, Барак Обама је дао указ Пентагону да се припрема за потпуно повлачење америчких трупа из Авганистана. И ових дана бивши командант снага ISAF, амерички генерал Дејвид Петреус изјавио је да снаге коалиције неће оставити Авганистанце незаштићеним пред талибанима.

О бунту западне фигуре Хамида Карзаја против његових сопствених покривитеља већ се говорило. Чак после добијања сагласности на потписивање билатералног споразума са САД од Лоје Џирге – савета старешина – Карзај је одбио да потписује овај документ. Реакција је била резигнација шефа Беле куће Барака Обаме који је изјавио да намерава потпуно да повуче из Авганистана америчке трупе. А без споразума о њиховом статусу у Авганистану и млађи партнери из НАТО-а не могу да учествују у новој мисији алијансе. Русија сматра да је неопходно да алијанса добије и мандат УН.

Ових дана једно за другим уследила су два нова саопштења. Како је изјавио на заседању СБ стални представник Авганистана у УН Захир Танин, авганистански народ сматра важаним наставак стратешких односа са САД и НАТО-ом и билатерални споразум са САД ће ускоро бити потписан. О сличној спремности са своје стране саопштила је заменик помоћника државног секретара САД Фатима Сумјар. Према њеним речима, без обзира на одустајање Карзаја, чија овлашћења у априлу истичу, сви кандидати за председника слажу се да потпишу споразум.

Карзајево лавирање између Запада и талибана, чија перспектива повратка на власт после одласка снага коалиције није искључена, објашњиво је. А што се тиче ултиматума и претњи од стране Беле куће на рачун авганистанског лидера, ту се мишљења експерата разлилазе. Интернет-портал Њусленд на пример сматра да је чудна исхитреност Вашингтона. Јер после избора у Авганистану који ће бити одржани 5. априла и у којима Карзај више не учествује, споразум, како каже портал, сам би пао руке Американцима – сви председнички кандидати се слажу да га потпипу. У вези са тим неки аналитичари сматрају да Обама специјално изазива Карзаја да се супротставља Вашингтону, како би под тим изговором повукао трупе. То тобоже амерички председник највише и жели.

Већина експерата ипак придржава се супротне тачке гледишта. Она се састоји у томе да када дођу као гости у туђу кућу, Американци тамо остају по правилу дуго. Одлазећи формално из Ирака 2011. године, они су оставили тамо неколико хиљада дипломата и до 20 хиљада сарадника приватних војних фирми. Отприлике исто толико представника сличних кампањи, по речима руководиоца руског Центра за војно прогнозирање Анатолија Циганка, може да остане и у Авганистану.

Према мишљењу експерта намачког Фонда за науку и политику пуковника бундесвера у оставци Волфганга Рихтера, много ће у наредном периоду зависити од намера талибана.

- Бојева мисија снага ISAF биће завршена крајем 2014. године, рекоа је Рихтер у разговору за Глас Русије. После тога војно присуство ће бити очувано, вероватно у врло скраћеном виду. Али оно ће бити усмерено на обуку авганистанских снага безбедности. И ту се поставља питање да ли је Талибан за себе извео закључак о недопустивости нових алијанси са Ал-Каидом или другим терористичким групацијама.

Да ли су припадници талибана за себе извели такав закључак? Ево последњег саопштења новинских агеницја. Најмање 15 особа је погинуло и на десетине рањено у снажној експлозији која је одјекнула 18. марта у административном центру северне провинције Фарјаб – мајману. То је још једна авганистанска мозгалица за НАТО.

Олег Севергин,