Путин: Крим никада неће бити бандеровски

19-03-2014 10:10:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски лидер на личну иницијативу иступио је пред посланицима парламента, руководиоцима региона и предтавницима грађанског друштва поводом обраћања Републике Крим и града Севастопоља да буду примљени у састав РФ.

Јуче је председник потписао указ о признању Крима за независну државу, што је постала неопходна фаза на путу његовог придруживања Русији. А већ 18. марта Владимир Путин је врло конкретно формулисао став Русије поводом украјинске кризе, улоге западних земаља у њој, даље судбине Крима и актуалног уређења света, у којем покушава да доминира само једна сила. Говор шефа државе прекидали су аплаузи – он је и почео њима, присутни су више пута устајали са својим места и сканидрали Русија и Крим.

Ево шта је председник рекао поводом драматичних догађаја који се сада одвијају у Украјини.

- Боли нас душа за све што се сада дешава у Украјини. И забринутост је јасна: јер ми не само да смо блиски суседи, ми смо фактички један народ. Кијев је мајка руских градова. Древна Русија је наш заједнички извор. Ми све једно не можемо једни без других. И рећи ћу вам још нешто. У Украјини живе и живеће милиони Руса, рускофонских грађана. И Русија ће увек бранити њихове интересе политичким дипломатским, правним средствима. Ипак, пре свега сама Украјина треба да буде заинтересована за то да права и интереси ових људи буду гарантовани. У томе је залог стабилности украјинске државности и територијалног интегритета земље.

А ево шта је председник рекао поводом значаја Крима за Русију, подвукавши да референдум о придруживању Русији одржан тамо 17. марта одговарао је свим демократским и правним нормама.

- На Криму је буквално све прожето нашом заједничком историјом и гордошћу. Овде је древни Херсонес, где је крштен свети кнез Владимир. Његов духовни подвиг, окретање православљу, одредили су општу културну, вредносну, цивилизацијску основу која спаја народе Русије, Украјине и Белорусије. На Криму су гробови руских војника, чијом храброшћу Крим је 1783. био узет у састав руске државе. Крим је Севастопољ, град-легенда, град велике судбине, град-држава и домовина руске Црноморске флоте. Крим је јединствени спој култура и традиција разних народа. И тиме он личи на велику Русију, где током векова није нестао, није се растворио ни један етнос.

Владимир Путин је изјавио да је Крим био и остао руски, и украјински, и кримско-татарски, а његово одвајање од Русије и укључивање у састав Украјинске ССР 1954. године било је изведено уз кршење уставних норми и из потпуно нејасних разлога. Председник је обећао да ће сваки од три основна језика на Криму имати статус државног. У наредним плановима је рехабилитација кримских Татара, који су пострадали од репресија у совјетско време.

Шеф државе изразио је недоумицу поводом разговора о тобоже инвервенцији и агресији Русије на Криму. Као што се зна, западна штампа се одликовала овде посебном лажи, називајући процес гласања на полуострву референдумом под нишаном аутомата. Путин је поставио логично питање: има ли у историји случајева када је интервенција пролазила без и једног пуцња и људских жртава? Одговор на њега био је више него очигледан.

Ево шта је председник Русије рекао поводом актуалног уређења света, које је, између осталог, довело до украјинских догађаја.

- После нестанка биполарног система планета није постала стабилнија. Кључне међународне институције не јачају, већ често деградирају. Наши западни партнери на челу са САД више воле да се у својој практичној политици руководе не међународним правом, већ правом јачег. Они делују тако како пожеле. Примењују силу против суверних држава, граде коалицију по принципу „ко није са нама – против нас је“. Како би се агресији дао привид законитости – гурају потребне резолуције у међународним организацијама. А ако из неких разлога не успева, игноришу СБ УН и УН у целини.

Као пример такве игре на једном голу Владимир Путин је навео операцију у Југославији, Ираку, Авганистану, Либији. Према његовим речима, овим земљама су наметани туђи стандарди, због чега уместо демократије и слободе тамо је завладао хаос. Сличан сценарио је био реализован и у Украјини, коју настављају да „вуку“ у НАТО. У том контексту се можемо сетити такође одвајања Косова од Србије које је активно подржао Запад. А вољу народа Крима они из неког разлога упорно не узимају у обзир, оптужујући Русију за све могуће и немогуће грехове.

Председник је изјавио да РФ прете санкцијама, Запад није одустао од политике њеног одвраћања, коју је водио вековима. Према речима шефа државе, Русију стално покушавају да сатерају у ћошак због њеног независног става, док она искрено нуди сарадњу у свим правцима. Ипак све има своје границе, резимирао је Путин.

- Ми нисмо видели кораке у сусрет, напротив, нас су стално варали, доносили одлуке иза наших леђа, доводили пред свршен чин. Тако је било и са проширењем НАТО-а на исток, и са постављањем система ПРО, и са бескрајним отезањем преговора о визним проблемима, и са обећањима поштене конкуренције и слободног доступа глобалним тржиштима.

Председник је изјавио да у ситуацији са Украјином западни парнтери Русије су прешли црту и изразио је уверење да интересе Русије треба поштовати. Она се нашла на ивици одакле више није могла да одступи, приметио је шеф државе и додао: Ако се до краја стеже опруга, она ће једном са силом одскочити, треба то увек имати у виду.

Владимир Путин је ипак изразио наду да ће САД и Немачка схватити руски став о Кримском полуострву.

Преседник је посебно истакао да према анкетирањима више од 90% руских грађана, тако и становника Крима, подржали су његово спајање са историјском домовином. Споразум о уласку полуострва у састав РФ предат је на ратификацију у парламет. Одмах после ове процедуре Споразум ће законито ступити на снагу, мада, како је речено у тексту документа, он се привремено примењује од тренутка потписивања, тачаније од 18. марта.

Иљја Харламов,