Венеција жели да се одвоји од Италије

18-03-2014 09:57:43 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Chiara Marra/сс-by/ vostok. |


Од 16. до 21. марта у далекој од Крима италијанској области Венето одвија се референдум о одвајању од основног дела државе. 3,8 милиона становника који живе у Венецији, Верони, Тревизу, Падови, Белуноу, Вићенци треба да одговори на питање: Да ли ћелите да Венето постане федерална независна суверена република, као и да одреде мишљење поводом чланства области у зони евра и НАТО блоку.

Лодовико Пицати, секретар за штампу друштвеног удружења plebiscite.eu које је иницирало референдум, рекао је у интервјуу за Глас Русије зашто Венето тежи да се одвоји од преостале Италије:

- Узрока је прилично много – културолошки, историјски. Ипак, главни разлог по мом мишљењу којим се објашњава сво то узбуђење и тежња за одвајањем је економски. Пре свега порези. Становници области Венето сваке године плаћају 70 милијарди евра у виду пореза, од којих само 50 милијарди се инвестира у регион, а преосталих 20 милијарди одлазе у Рим. Тачније, сваки становник области од скоро 4 милиона становника сваке године даје 4000 евра. Ако би се узела породица од пет особа, испада 20 хиљада годишње. И испада да током 10 година италијанска држава одузима једној породици из Венета стан. Нема ништа чудно што у време финансијске кризе такав однос становници области не могу више да поднесу. То је и подгрејало њихову жељу да подрже референдум о независности.

Референдум није званичан, не признаје га италијанска држава. Да ли сматрате да резултати овог преблисцита могу да вас приближе одржавању политичког референдума?

- Ако нам пође за руком да добијемо већину гласова – тачније кворум, ми планирамо да у једностраном поретку прогласимо независност Венета. Тренутно је спремна само скица нацрта Устава која ће бити представљена 31. марта. Али све то ће имати легитимност само ако нас подржи већина становника Венета. Ми смо изабрали као даље кораке проглашење независности у једностраном поретку, зато што је економска ситуација у земљи критична, и немамо више времена за преговоре. Хтели бисмо да сачувамо добре односе са италијанском државом и да држимо комерцијалне канале отвореним, мада намеравамо да уведемо хитне измене у наше пореске односе са Италијом, узимајући у обзир потребе области Венето.

Према анкетирањима који број становника Венета вас подржава?

Према последњем анкетирању из фебруара 2014. године, три становника Венета од 4 хтели би да гласају на сличном референдуму. И два од три човека спремна су да подрже независност Венета и његово одвајање од Италије. Али проблем је у томе што напроима неких медија било је створено много нејасних момената о плебисциту. Чак ако становници желе да гласају за, важно је да они буду о гласању информисани, друго питање је одазив. Као што се зна, постоји разлика између анкетирања и реалног гласања. Тренутно располажемо само делимичним резултатима референдума, које не можемо да објавимо док су биралишта отворена. Али имамо податке о одазиву. Првог дана плебисцита на гласање је дошло 430 хиљада људи – 11-12% читавог бирачког тела од 3,8 милиона. Биралишта ће бити отворена сваког дана, можемо да добијемо 2 милиона гласова. Нажалост, често се дешава да првог дана одазив буде висок и гласова за је више, а затим одазив пада. Зато нисмо сасвим уверени да ћемо добити кворум. Али за сада је превише рано за закључке, тим пре што у неким регионима Венета многи становници чак нису добили гласачке листиће.

Међу питањима изнетим на референдум има оних која се тичу учешћа области Венето у зони евра и НАТО-у. Какав став има ваш комитет поводом ових тема?

- Комитет нема неки посебан став по тим питањима, ни позитиван, ни негативан. Што се тиче мог личног мишљења, сматрам да у 21. веку било би праведно да се коначно питају за мишљење грађани о боравку области у ЕУ и НАТО-у. Нико никада раније није постављао таква питања. Многи подржавају швајцарски модел – Венето без евра, ЕУ и без НАТО-а. Некоме је по души аустријски пут, и они се залажу за евро и ЕУ, или подржавају међуваријанту попут Данске, која улази у ЕУ, али не у зону евра. Зато смо дали мандат становницима области да сами реше каква управо треба да буде будућа венецијанска република.

Како Ви видите Италију без Венета и Венето без Италије?

- Сигуран сам да се културна и комерцијална сарадња неће прекинути. Ми у сваком случају можемо да путујемо на одмор на Сицилију, а Италијани могу да продају своје производе у Венету. У том погледу смо део јединственог тржишта, и не само италијанског, већ и европског. Ипак, у току административне реформе више неће бити централизације у Риму као раније. Општине Венета ће моћи самостално да располажу својим финансијским ресурсима. Не бих рекао да ћемо живети без Италије. Реч је пре свега о административној реформи.

Нива Миракјан,


КАТЕГОРИЈЕ