Тешко је бити бог – Германова библија

07-03-2014 09:18:10 | | Глас Русије/ vostok.rs |


27. фебруара у руске биоскопе стиже филм Тешко је бити бог – најочекиванији филм у последње време. На њему је 15 година радио истакнути руски режисер Алексеј Герман. Он није доживео премијеру, мада је практично успео да заврши рад. И сада је публика добила могућност да оцени овај огроман труд.

22. век, ванземаљска држава Арканар – управо тамо се одвија радња филма Тешко је бити бог. Агенти Земље убацију у разне друштвене слојеве Арканарске краљевине своје људе и посматрају развој ове цивилизације која се налази на нивоу Средњег века. Они би молги да утичу на ток догађаја, да се успротиве заосталости, варварству, тиранији, али немају право то да чине – историја мора да тече својим током. Земљани имају овлашћења само да изглађују естремне ситауције, не више од тога. Ипак једном главни јунак Румата, не могавши да се суздржи, узима мач у руке...

Такав је сиже повести браће Стругацки која је основа филма Алексеја Германа. Није ложе прочитати повест пред филм. На томе инсистирају филмски критичари, скоро сви они признају: филм је испао јединствен, ауторски, мада није једнсотаван за перцепцију и по естетици и по смислу који носи. Ево на пример мишљења једног од водећих руских филмских критичара Антона Долина који назива филм великим:

Уживати у филму Тешко је бити бог могуће је једним јединим путем, по мени, врло благородним: превладавањем. Не преладавањем сна или умора, никако. То није досадан филм, тамо се стално нешто дешава на екрану. Али у њему је врло много отворено одвратног, много тешког за разумевање. То је тросатни црно-бели филм у којем су гола тела, експерименти, псовске... Све то треба гледати са намрштеним челом, буљити у екран, оно од чега су људи потпуно одвикли.

У сваком случају глумац Леонид Јармољник који игра у филму главну улогу уверен је у будућност филма.

Не стављам на прво место данашњу реакцију публике на овај филм. Он ће живети својим животом. Овде није реч о масовности или судбини блокбастера, то не може да буде. Ово је велики озбиљан филм, направљен у нетрадиционалној форми, необичној за публику.

У међувремену после серије предпремијера филма Тешко је бити бог почели су да се појављују први одзиви гледалаца. На филм сам ишао са неком напетошћу, пошто сам чуо разна мишљења, између осталог негативна, признао је за Глас Русије педагог једне од московских школа Андреј Данилин.

Али хоћу да кажем да су та три сата за мене прошла неприметно и филм је оставио велики утисак. при томе треба мало сачекати и после извесног времена погледати опет. Филм није просто достојан – то је неки лек који улива у срца и главе људи схватање шта је то човек, шта је то човечност и античовечност.

На једном од конференција за штампу посвећених филму Леонид Јармољник је назвао филм Тешко је бити бог Германовом библијом. И наставио питањем сали: зар Библију читају брзо, у једном даху? Зар је то лако штиво?

Рита Болотска,