Председник ЕЈК: Украјински феномен је изузетно опасан

16-03-2014 05:07:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Председник Европског јеврејског конгреса (ЕЈК) Рус Вјачеслав Кантор ове недеље је добио највишу државну награду у Румунији - Велики крст националног реда „За заслуге".

Ову значајну награду Кантору је уручио у председничкој палати у Букурешту румунски председник Трајан Басеску. Председник ЕЈК је награђен за допринос развоју толеранције, помирења, међуверски дијалог и људска права у Европи, као и за борбу против ксенофобије и антисемитизма. Након уручења награде Вјачеслов Кантор је дао ексклузивни интервју "Гласу Русије":

- Јако сам срећан што сам добио ову награду, јер верујем да Европа није туђа Јеврејима. То је наш дом. Живели смо у Европи већ хиљадама година и настављамо да живимо и даље. Ми овде нисмо странци. Желимо да нас овде поштују као европске грађане. Зато моје колеге из ЕЈК, као и ја и моја породица веома ценимо ово високо признање. Ово јеправо пријатељство и истинска толеранција, а догађај -прави гест толеранције са стране Румуније.

Румунски председник је изјавио да је Европа, која је пре 70 година преживела трагичне догађаје Холокауста, сада поново суочена са повећаном активношћу десних и националистичких странака. Како ЕЈК оцењује ситуацију?

- Председник Басеску је рекао да постоје проблеми у Мађарској, Грчкој, Француској. Али постоји проблем који се зове "мајски избори за Европски парламент ". У раним 1930-им годинама у Немачкој ултрадесничари су настојали да се у неопходном тренутку солидаришу са ултралевима. Ако се сада ултрадесница буде могла консолидовати са ултралевицом, онда ће на изборима бити близу прага од 20 % у Европском парламенту. На крају ће све оно штоје демократска уједињена Европа стварала бити угрожено. Јер, чакни буџет ЕУ неће бити усвојен, ако таквакоалиција буде гласала против.При појави такве коалиције партија која ће победити на изборима за Европски парламент, мораће се да места у Европској комисији уступити и представницима ултрадеснихи ултралевих организација. То ће бити увођење екстремиста у владајуће структуре ЕУ. Ми знамо колико је то опасно не само за Јевреје, већ и за све мањине које се не сматрајудоминантним народом. Данас,свет не може да живи без миграција. Миграције су темељ развоја светске заједнице, али контролисане миграције, које се спроводе под одређеним законима.

Да ли сте забринути због ситуације у Украјини?

- Украјина - још један изузетно опасан феномен. Да,опозиција је стајала на Мајдану неколико месеци. Све је ишло по демократском сценарију. И усред Олимпијаде у Сочију на Мајдан се појаве ултрадесне снаге, апсолутно националистичке, отворено да кажем, неонацистичке снаге. Они сумањина, мождапар хиљада уцелој Украјини. Али, они су наоружани, веома агресивни и садашња власт се повлачи пред њима, пред нашим очима. Такавпример понашања власти и екстремиста је веома индикативан за целу Европу. То је неприхватљиво за било коју земљу, да ли је формално у ЕУ или не.

Како решити кризу у Украјини?

- Позивам све стране на уздржаност и формирање својих позиција искључиво на основу преговора. Видимо велики емотивни набој око украјинског питања, да се не обраћа пажња на реалност.

Ускоро ће бити референдум у Шкотској, да не помињемо преседане који су били на Балкану. О свим овим питањима која су веома болна и критикују се са свих страна, првенствено, одлучују сами грађани региона.

Акостановништво на демократски начин изражава свој став, то се мора узети у обзир.
Украјина и Крим требају храбро да се суоче са новом реалношћу. Ако кримско становништво већински гласа за једно илидруго решење,међународна заједница треба да делује на основу тога.


Може ли међународна заједница да доноси одлукеузимајући у обзир нову реалност?

- Она је у обавези да доноси такве одлуке. Ми смо сви у истом чамцу и налазимо се под притиском заједничких претњи. Моје гледиште је:обезбедити што већу сигурност целој међународној заједнициморају, пре свега,Североатланска алијанса и нормални дијалог између Русије и Сједињених Америчких Држава. Недостатак овог дијалога и нормалног разумевања осећамо данас.

Да ли има шанса за то?

- Има. То се зове добра воља.


Игор Мотовилов,

КАТЕГОРИЈЕ