Холанђани позивају све да граде бране

16-03-2014 05:05:50 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Научници из Института за проучавање животне средине у Амстердаму израчунали су: ако сада велики потопи у Европи настају отприлике једном у 16 година, до 2050. године они ће се дешавати сваких 10 година.

При томе ако су у периоду од 2000. до 2012. године поплаве коштале ЕУ око 5 милијарди евра, материјални губици од потопа 2013. износили су већ око 12 милијарди евра. А до 2050. године ова сума ће се у најмању руку удвостручити.

Могуће је смањити финансијске ризике ако се унапред ојачају потенцијално осетљива места. При томе треба имати у виду да су басени разних река узајамно повезани. Ако реке плаве Централну Европу, у Источној Европи је такође могућ потоп, указују научници.

А тамо где је подизање брани немогуће, стручњаци предлажу да се одустане од изградње станова и подизања значајних објеката инфраструктуре. Рачуна се да ако велике поплаве на одређеном месту није било сто година, онда ни наредних сто неће бити, мада то данас не вреди. Човек је својом делатношћу извео из баланса климатски систем планете и тамо где су се некада дешавале лаке поплаве сада су могући велики потопи, сматра руководилац климатског програма руског одељења Светског фонда дивље природе Алексеј Кокорин.

- Приликом избацивања угљен-диоксида, других гасова ефекат стаклене баште нешто јача, буквално за 3-4%, али то доводи између осталог ка неравномернијем распореду падавина. Уместо 10 мањих киша једна врло јака. Или нагли долазак топлог ваздуха изазива нагло тољење снега. Тачније апсолутна количина падавина ће расти полако, а неравномерност ће наставити значајно да се увећава.

У целини закључци холандских климатолога се потпуно уклапају у прогнозе руски метеоролога. Количина елементарних непогода и климатских аномалија ће се осетно увећавати у читавом свету. Између осталог на Далеком Истоку и Југоисточној Азији природа падавина је другачија него у Европи, али тенденције су исте, каже експерт Алексеј Кокорин.

- Ако се узме Далеки Исток, тамо је монсунска циркулација ваздушних мас аи такозвани источноазијски монсун. Али за њега прогноза је отприлике иста. Циркулација ће се мењати. На крају и количина киша и дужина монсуна и максимална количина падавина које могу да падају за 5 дана може да се битно увећа.

Росгидромет је саставио прогнозу поплава на Далеком Истоку за 2014. годину. Поплаве се очекују у Хабаровској покрајини, Јеврејској аутономној области, Амурској и Сахалинској области, као и на Колиму, Камчатки и Чукотки. Ради спречавања ситауције од лета и јесени прошле године у региону је постављено неколико мобилних хидролошких лабораторија и постављени су аутоматизовани мерачи нивоа воде. Очекује се да ће максимални водостај долазити у три етапе без екстрамних појава.

Наталија Коваљенко,