На Криму почео референдум о припајању Русији

16-03-2014 01:32:32 | | / vostok.rs |


Русија може да заузме петину светског тржишта компримираног природног гаса до 2025. године. То је предвиђено у пројекту енергетске стратегије Русије до 2035. године, који је разрадило министарство енергетике.

Основни раст извоза компримираног природног гаса ће обезбедити такозвани независни произвођачи на рачун развоја нових налазишта. Новатек данас развија пројекат Јамал СПГ, а Роснефт заједно с америчком компанијом EXXonMobil ће производити компримирани природни гас на Сахалину.

Русија намерава да потисне светске лидере на тржишту компримираног природног гаса, где она данас има удео од 4 одсто. Према прогнозама министарства енергетике, до 2020. године ће тај удео бити повећан за 14 одсто, а 2025. године Русија ће заузети петину светског тржишта. Раније прогнозе министарства енергетике су биле нешто скромније – око 15 одсто, али раст ризика у испорукама гаса преко гасовода натерао је да се ревидира улога компримираног гаса. Данас су највећи произвођачи компримираног гаса Индонезија, Малејзија и Катар. Последњи годишње продаје око 80 милиона тона компримираног горива. Министарство енергетике планира 87 милиона тона руског извоза компримираног гаса годишње. То су реални показатељи, - сматра шеф оделења аналитичких истраживања инвестиционе групе УНИВЕР Капитал Дмитриј Александров.

- То је доста амбициозан план. Ако се сви показатељи енергетске стратегије Русије до 2035. године буду реализовани у пуној мери, то ће бити могуће пре свега на рачун развоја извоза у Азијско-Пацифички регион. У некој мери то ће бити обезбеђено на рачун сарадње с основним произвођачима компримираног гаса у регионима Северне Африке и Блиског Истока, на рачун своповских операција или на рачун заједничке разраде налазишта и даљег извоза компримираног гаса.

Компримирани гас је исти природни гас, који подвргавају вештачком хлађењу, што олакшава његово чување и транспортовање. Међутим, такво гориво тражи велике инвестиције и терминале за прераду гаса, за његово транспортовање морем неопходни су специјализирани бродови. Током последње деценије потражња за компримираним гасом се удвостручила, што стимулище гасне компаније да инвестирају у развој такве врсте горива. Данас компримирани гас из Русије извози само Гаспром. До 2020. године он намерава да испоручује 25 милиона тона компримираног гаса. Отприлике исто толико ће извозити и такозвани независни произвођачи, на рачун којих се очекује опширно повећање извоза компримираног гаса из Русије, - истиче Дмитриј Алекесандров.

- Независни произвођачи ће играти кључну улогу, у сваком случају по темпу раста производње. Новатек већ ради у том правцу. Роснефт с партнерима почиње рад. Сви они ће морати да имају своје капацитете за компримовање и сопствену флоту. Мора да постоји и јак маркетинг. И крупни произвођачи гаса, који нису повезани с Гаспромом, активно се тиме баве. Све ће одређивати чиниоци, хоће ли држава пружити ефикасну подршку и хоће ли бити потражња у свету.

Експерти прогнозирају да ће до 2025. године порасти не само руски извоз компримираног гаса, већ и конкуренција добављача. Током наредних 5 година своје пројекте ће остварити неколико највећих нафтногасних компанија, међу којима су Shell, Total и Chevron . Наћи своје потрошаче на тржишту компримираног гаса ће Русији помоћи имиџ поузданог добављача, - истиче шеф аналитичког оделења инвестиционе компаније Церих Кепитал Менеџмент Николај Подлевских.

- Земље Југо-Источне Азије се бурно развијају, тамо се брзо повећава потражња. Додуше, у тим правцима ћемо имати велику конкуренцију. Непрекидан рад фабрике и испоруке Гаспрома ће допринети нашем имиџу поузданог добављача. Зато не верујем да ћемо имати проблеме са повећањем потражње за нашим испорукама.

Ради учвршћивања на тржишту компримираног природног гаса добављачи ће морати да повећавају ефикасност инвестиција, односно, смањују цену коштања вађења, производње и транспортовања.

Tatjana Golovanova,