Симболи мајдана: без романтике ради подизања духа

16-03-2014 01:21:05 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Аутомобилска гума која гори, камен из калдрме, буздован и коктел Молотова. То су симболи планираног украјинског хаоса, који неки све до сада због нечег називају револуцијом.

Све, што је карактеристично за мајдан, сведочи: оружани државни удар је био детаљно припремљен и дарежљиво финансиран. Уствари, он је испао права специјална операција за свргавање легитимних власти.

Свака револуција – да назовемо револуцијом сваку противзакониту смену владајуће елите независно од начина и разлога – обавезно има своју симболику. Таква је хиљадугодишња традиција. Симболима Велике француске револуције су постали Марсљеза, Бастилија и гиљотина. То је потпуно одговарало духу тог времена: промене су веома скупо коштале народ и племство. Октобарска револуција у Русији је створила своје симболе – крстарицу Аурору, оклопна кола, црвену заставу, вођу светског пролетаријата Владимира Лењина, и још много тога: у младој Совјетској држави су поштовали симболе. У различито доба и у различитим земљама метежне људе су уједињавали плакатама и заставама са приказом булдожера, песница, пушкомитраљеза Калашникова. У Грузији су симбол радикалних промена постале руже, у низу земаља, например у Молдавији, нереде су назвали twitter-револуцијама. Иначе, амблем тог интернет-ресурса играо је визуелну улогу, прожету конкретним смислом.

Бивши председник Украјине Виктор Јушченко је средином 2000-их година дошао на власт након наранџасте револуције, коју су симболизовали наранџа и сунце. Читаву ту потпуно романтичну, никако одбојну симболику данашњи мајдан је превазишао. Изгледа да ће он остати у историјској меморији у облику хиљада аутомобилских гума које горе, камења, буздована, коктела Молотов, огромних катапулта, пендрека и снајперистичких пушака. Мрачна је та симболика. Међутим, када није реч о емоцијама, кијевски догађаји и њихово праћење сведоче: чак и симболи доказују да је тобоже спонтани народни устанак био реално остварен у складу са хладнокрвно разрађеним сценаријем.

Већина уличних акција тражи детаљну припрему, што се уствари и десило на мајдану, истакао је потпредседник Центра стратешких комуникација Дмитриј Абзалов.

- То је присуство наоружања. По правилу, пре акције долази до разарања калдрме. Даље се демонстранти обезбеђују коктелима Молотов. Све то тражи централизацију у конкретним местима. Још један чинилац је заклон при контактима између страна без примене оружја. Улогу заклона играју барикаде у градовима са густом стамбеном изградњом.

Иначе је организација протеста била на високом нивоу, на брзину се такве ствари не раде. Рецимо, огроман број аутомобилских гума, које су током више недеља гореле у Кијеву, могуће је било припремити само унапред. Експерт Института стратешких истраживања Владимир Козин помиње лекове, новац, храну, опрему, као и дрогу, којима се снабдевао мајдан.

- Свакако, операција је била детаљно планирана. Она је почела још 1992. године, када су САД почеле да се активно удварају украјинском руководству, а преко бројних НКО – обрађују обичне Украјинце. Недавно је у Кијеву иступила мадам Нуланд (Викторија Нуланд је помоћник државног секретара САД) и свечано признала да је последњих година њена земља уложила у прекројавање мишлења свих Украјинаца 5 млрд долара да би Украјина постала прозападна и антируска.

За тај новац је било купљено уствари све - и брбљиви политичари, и професионални најамници са провокаторима, и медији с веома еластичним ставовима, и, свакако, безбројне гуме. Дакле, оне с правом претендују на улогу главног симбола нове Украјине – територије с условном државношћу и безусловном анархијом. Било би боље да су "революционари" од месних становника на време промислили какву штету, између осталих, и еколошку, они наносе воленој, према њиховим речима, отаџбини. Научници, који не верују у "народне устанке", алармирали су о опасности од црног дима над Кијевом, а и читавом Украјином. Надајмо се да неред неће нанети земљи ненадокнадиву штету.

Иљја Харламов,