Гаспрому досадило да кредитира Украјину

15-03-2014 11:10:31 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Дуг Украјине за руски гас и даље расте. На данашњи дан он већ може да достигне цифру од две милијарде долара. Фактички сада Гасрпом кредитира украјинску економију. Али тако не може да траје до у бескрај, изјавио је председник руског гасног концерна Алексеј Милер.

То што Гаспром не добија плаћање за гас, то изазива смањење финансирања текућег инвестиционог програма, то скрајуће приливе у наш буџдет, а такође доводи у питање исплате дивиденди нашим акционарима – изјавио је Алексеј Милер. При томе он је подувкао да међу приватним акционарима компаније има доста странаца који страдају од неспособности Кијева да подмири дуг. У суштини сада испада да Гаспром кредитира украјинску економију.

Данас дуг Украјине за гас износи преко 1,8 милијарди долара. При томе од почетка године из месеца у месец дуг расте. Да, у Украјини је дубока политичка криза, али треба платити гас. И ми данас видимо да је наше деловање у погледу Украјине потпуно лојално. Имамо сва права да у складу са актуелним уговом пређемо на претплату за испоруке руског гаса у Украјину. Али ми то не чинимо.

Разуме се, тако не може да траје вечно. Ипак проблем се састоји у томе што Украјина која балансира на ивици банкротства нема пара за подмиривање дуга. Таква ситауција за Кијев је уобичајена, каже директор Института за националну енергетику Сергеј Правосудов.

- За њих то није нов проблем, нешто слично се у Украјини периодично дешавало. И решавали су га раније: или на рачун неких нових зајмова, или на рачун предаје неке имовине. Ништа ново овде не може да се смисли. Или неко треба да да зајам – Русија, САД, ЕУ, или Украјинци треба да дају дуг имовином. Каквом имовином, то је питање преговора.

Према мишљењу експерата, плаћање за руско право гориво могла би да буде имовина компаније Черноморнефтегаз. То предузеће ради на Криму и према плану руководства републике у сваком случају ће бити национализовано. Ипак за сада Украјина одбија да размотри могућност предаје Черноморнефтегаза Русији као варијанте отплате дуга.

Артјом Кобзев,