«Дух ватре» ће подсетити на опсаду Лењинграда и опевати компаније за вађење нафте

14-03-2014 12:44:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Програм 12. међународног фестивала филмских дебија Дух ватре, који ће бити одржан у једном од највећих градова Западног Сибира – Ханти-Мансијску садржи више изненађења, и то не само филмских.

Прво је руски филм Лењинград у конкурсу светских дебија. То је филм о опсади града на Неви у време Другог светског рата. Његов аутор Игор Вишневецки је познат као песник, историчар музике, филолог. Његову приповетку Лењинград, која је иначе сиже филма, књижевна заједница је пре две године високо оценила. Међутим, као редитељ 50-годишњи Вишневецки наступа први пут. Његов филм ће конкурисати озбиљним супарницима као што су сингапурска породична драма Илоило, која је протекле године добила награду Канског филмског фестивала Златна камера, или турском Јозгатском блузу, који је добио у домовини главну награду националне филмске смотре. Иначе у конкурсу учествује 11 филмова из различитих земаља и 10 руских филмова.

Становници Ханти-Мансијска воле наш фестивал, чекају га. Што више, сами гледаоци желе да активно учествују у раду фестивала, то нам је драго, - каже програмски директор Духа ватре Марија Зверева.

Током последње две године ханти-мансијска публика тражи интелектуалнији разговор. Зато конференције за штампу, које су раније биле посвећене страним филмовима, и то само за новинаре, одржаваће се у облику питања-одговори за све. Односно, после филма ће редитељи и критичари заједно са публиком разматрати филм, и то постављати питања ће моћи не само критичари и новинари, већ и публика, која је већ спремна за такав разговор.

С обзиром на то да је главна тема фестивала нафта, која одавно обезбеђује добробит тог региона, отвориће фестивал Дух ватре амерички документарни пројекат Последице. Свет без нафте. Приликом затварања ће се давати филм, који је добио награду Оскар, Нафта Пола Томаса Андерсона.

Још једна особина данашњег Духа ватре је моћни азијски десант. Прво, у основни конкурс су укључени филмови из Кине, Кореје, Сингапура. Друго, почасни гости фестивала ће бити позната кинеска филска глумица На Жењхуа и хонгконгска глумица Џенифер Лим. Успеси азијске филмске индустрије имресионишу, сарања с њом може бити веома перспективна, - сматрају организатори ханти-мансијског фестивала.

Иначе, перспективе су увек питање, међутим, постоје безусловне ствари. Например, љубав руских гледалаца према великом Александру Абдулову, који је више година био потпредседник фестивала, његов мотор, његово лице. 1. марта је бити представљен споменик Александру Абдулову: глумац је приказан у пуној висини, руку у џеповима, он гледа у даљину.

После завршетка фестивала Дух ватре ће споменик Александру Абдулову украсити један од тргова Ханти-Мансијска.

Рита Болотска,