Интерпланетарни лет или милијарда за лепоту

14-03-2014 12:01:33 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Идеја интерпланетарне експедиције са походом ка Венери или Марсу заинтересовала је америчке конгресмене. Ових дана комитет Конгреса за науку замолио је НАСУ да проучи сврсисходност такве мисије и учешће саме агенције у њој. На лет дуг 582 дана треба да се упути брачни пар. Старт је планиран за новембар 2021. године.

Ова експедиција развија планове првог космичког туристе Дениса Тита који је планирао да упути брачни пар астронаута на лет око Марса. Лансирање је било планирано за 2018. годину. Брод је требало да прође на растојању од сто миља од Црвене планете и да се за 501 дан врати на Земљу. Тито је предлагао да се искористи приватни брод и ракета. Око тога су се појавиле нејасноже, није нађена ни потребна сума – сакупљањем новца бавио се приватни некомерцијални фонд Inspiration Mars Foundation, формиран у те сврхе.

Схватајући да без помоћи НАСЕ неће моћи, туриста је додао програму обиласка Венере и отказао старт за 2021. годину. Управо до тада агенција треба да заврши изградњу брода Орион и тешке ракете Space Launch Syistem (SLS). Ових дана Тито и жели да реализује експедицију. Он обећава да ће се сви трошкови уклопити у милијарду долара, 300 милиона ће дати његов фонд, а остало би могла да издвоји НАСА.

На расправама у комитету Конгреса већина излагача је изнела мишљење да је план у принципу остварив. Истина, постоји озбиљна препрека, објашњава академик Руске академије космонаутике Циолковски Александар Жељезњаков.

- Без обзира на то што и Орион и ракета носач по плану до 2021. године треба да буду готови, тешко да ће се авиокосмички ресор САД решити да их испита одмах у тако сложеној и ризичној мисији. Још треба узимати у обзир да су жеље Конгреса само мисли конгресмена који не схватају до краја читаву сложеност и опасност овог подухвата.

Титову замисао конгресмени су назвали занимљивом кариком која повезује МКС и преоријентисање космонаутике у страну далеког космоса и летова на Марс. Њу је активно подржао и шеф комисије Ламар Смит, указавши на одсуство привлачних пројеката НАСЕ: Постоји осећај да су најбољи дани наше космонаутике прошли и администрација Барака Обаме је у то умешана. Смит је подсетио да је амерички председник укинуо Месечев програм у корист мисије ка астероиду, али ову замисао многи експерти не прихватају озбиљно.

На расправама поводом пројекта Дениса Тита није иступио ни један представник авиокосмичке агенције, истакао је заменик главног уредника листа Новости космонаутике Игор Лисов.

- Представили су га људи који су раније радили у НАСИ, али у датом тренутку су приватна лица. Шанса да агенција прихвати овај пројекат блиска је нули. И по нацрту буџета НАСЕ за 2015. о њему нема ни речи.

Али идеја лета око Венере и Марса је превише лепа да се од ње просто тако одустане. Пре годину дана када се појавила прва варијанта експедиције од заинтересованих за учешће у њој није могло да се одбрани. Појавила су се и занимљива техничка решења, везана за заштиту посаде од радијације. Уз то тек 2021. године биће повољни распоред планета који ће омогућити да се лети скоро без трошкова горива, по балистичкој путањи. Иначе треба чекати још 12 година.

Реализацију мисије сам Денис Тито сматра дрским изазовом, али и остварљивим циљем. Он је спреман да чека да његова иницијатива сазри у умовима оних од којих зависи доношење одлука и да буде званично проглашена.

Борис Павлишчев,