Виталиј Чуркин: Неприхватљиво је да се одбаци Криму право на самоопредељење

14-03-2014 10:48:10 | | / vostok.rs |


Обраћајући се хору критика на седници Савета безбедности УН о Украјини, амбасадор Русије Виталиј Чуркин је још једном потврдио да Русија не жели било какву ескалацију кризе у Украјини и да се не меша у предстојећи референдум на Криму .

"Русија не жели рат, а ни Руси, а ја сам уверен да Украјинци не исто " изјавио је амбасадор Виталиј Чуркин на хитном састанку Савета безбедности у ноћас." Ми не видимо никакву основу да размотрамо то питање у таквим условима."

"Неприхватљиво је да се одбаци Криму право на самоопредељење користећи параван заштите територијалног интегритета Украјине, чак и без покушаја да се балансира између ова два принципа", рекао је Чуркин.

"Неки оспоравају законитост таквог референдума, али је неприхватљиво да се манипулише појединачним принципима и нормама међународног права, насумично их извлачећи из контекста, не само међународног права, у односу на специфичне политичке околности и историјске аспекте ", рекао је Чуркин .

У сваком случају, изасланик верује, да би требало наћи "равнотежу између принципа територијалног интегритета и права на самоопредељење."

"Јасно је да примена права на самоопредељење у виду одвајања од постојећег стања је изузетна мера. У Криму такав случајо чигледно настао као резултат правног вакуума, који је настао као резултат неуставног, насилног државног удара који се спроводи у Кијеву од стране радикалних националиста, као и директне претње да се наметне "свој ред" на целој територији Украјине . "