Вечни живот? Сад је могућ

12-03-2014 09:41:15 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Master OSM 2011/сс-by-nc-sa |


Вероватно многи од нас размишљају о томе шта ће бити с нама после смрти. Шта ћемо оставити генерацијама које долазе после нас? Сад, чак и ако у свом животу нисте учинили ниједан иоле значајан и користан поступак за друштво, имате реалну шансу да овековечите своје име. А све захваљујући томе што је Марк Цукерберг одлучио да свим својим корисницима подари вечни живот.

Ових дана је друштвена мрежа Facebook донела одлуку о промени своје политике у вези с преминулим корисницима. Сад ће профил преминулог постати својеврстан посмртни меморијал и може бити отворен за посету сваком ко пожели да изрази поштовање према покојнику.

Саопштено је да ако блиски људи покојног корисника одлуче да оставе акаунт као „споменик“ треба да се обрате Facebook с молбом да сачува профил. Дакле, друштвена мрежа неће ограничавати доступ страници покојника и оставиће јој баш онакав изглед какав је имала за живота корисника.

После ове изјаве многи корисници у мрежи су се поделили на два табора: једни су били за новину, а други – категорички против. „Глас Русије“ заједно с психологом Ирином Лукјановом разматра насталу ситуацију.

- Савремени свет се мења огромном брзином. Сад људи не комуницирају само у реалном, већ и у виртуелном свету. И по правилу, друга варијанта почиње да преовладава над првом. Кад човек умре, а његов акаунт и даље „живи“ долази до занимљивог психолошког феномена који тек треба да буде проучен.

За многе се друштвени живот практично у потпуности преместио у друштвене мреже које су се као савремени информациони феномен појавиле релативно недавно. Питање о акаунтима покојних корисника је већ сад прилично актуелно. Ирина Лукјанова наставља:

- Ради се о томе што се код људи из околине покојника ствара илузија о животу блиског човека којег више нема поред њих. То може довести до различитих психичких поремећаја. А други корисници, који су били само у пријатељским односима с преминулим и нису знали за његов „одлазак“ могу и даље да му пишу поруке, да коментаришу фотографије, што може изазвати још веће проблеме код најближе околине покојника. Зато би једноставно требало да се у друштвеним мрежама смисли систем који би јасно показао да човека више нема.

Управо због тога Facebook намерава да свим својим корисницима пружи могућност да напишу својеврстан „тестамент“. У личним подешавањима ће моћи самостално да се изабере у ком облику ће страница постојати после смрти свог власника. Осим тога, посетиоци акаунта преминулог ће моћи да виде специјално направљен посмртни снимак „Осврни се“ о његовом виртуелном животу.

Сад је прилично тешко замислити да ће на вашој страници у друштвеној мрежи поред датума рођења после цртице једном бити написан датум смрти. Међутим, то је неминовност с којом ће се срести свако од нас. И то нас приморава да још више ценимо свој живот, јер он тако брзо пролази. И већ сад можемо да одлучимо шта ћемо оставити кад одемо. Свака наша реч, свака фотографија, свака забава ће говорити о нама красноречивије него што би то могли да учине сви биографи света. Дакле, размишљајте о ономе што пишете и што објављујете. Јер, само на основу тога ће будуће генерације судити о томе какав сте били човек.

Аљона Ракитина,