Руски спасиоци се латили астероидне опасности

12-03-2014 09:38:53 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Министарство за ванредне ситуације Русије заједно са страним колегама ради на систему заштите од опасности коју представљају астероиди и комете по становништво и објекте социјалне инфраструктуре. Како је саопштио министар Владимир Пучков, одгоаварјући споразум, између осталог са САД, већ је потписан. У првом реду планира се да се организује мониторинг орбите и да се прати кретање свих космичких објеката.

У опасном свету где живимо човечанству нису довољне техногене катастрофе и елементарне непогоде, већ с неба на главу пада још и камење. Метеор који је пао пре дгодину дана на Чебаркуљ, руски град на Јужном Уралу, подсетио је како су људи немоћни пред опасношћу из космоса, истиче старији научни сарадник Главне астрономске опсерваторије РАН Сергеј Смирнов.

- Земља се креће у простору испуњеном и малим, и прилично крупним објектима. Они изазивају само блесак метеора у атмосфери. А ако небеско тело има величину од сто метара, директни судар са Земљом доводи у крајњој линији до континенталне катастрофе. Деловање на животну средину, на климу на Земљи, на теолошке процесе испоставља се врло јаким. Ми сами летимо кроз космос врло великом брзином. Судар са неким другим објектом је увек слагање брзина. Добро је ако је кретање у исту страну. А ако је то чеони удар?

У историјско време наша цивилизација је имала среће: није фикисрано ни једно велико разарање везано за пад метеора. Али о томе да су се сличне катастрофе дешавале у прошлости може да се суди по огормним каратерима који су остали до данас. На пример, на територији америчке државе Аризоне сачуван је кратер од 170 метара дубине и 1,6 километара у пречнику. Његова старост је око 49 хиљада година. И нико не зна када ће се ка Земљи упутити следећи такав астероид. Потребан је глобали систем посматрања и заштите, подвлачи академик Руске академије космонаутике Циолковски Александар Железњаков.

- Још ни један систем који би реално штитио Земљу од опасности из космоса не постоји. И плашим се да је до његове изградње још врло далеко. Располажући техничким средствима на данашњи дан једино што се може учинити јесте разрадити систем мониторинга. Овај систем предвиђа стално праћење свих објеката који се крећу у космичком простору, израчунавање њихове путање лета и одређивање које небеско тело представља опаснсот по Земљу.

Министарство за ванредне ситауције Русије не крије да ће на то отићи више деценија и много новца. А наредна етапа ће постати стварање система за спречавање судара Земље са космичким објектом. У међувремену опасност од астероида и комета је укључена у Русији у списак ванредних ситуација, упоредо са поплавама и шумским пожарима. Уколико пожели, свако може да осигура од космичке опасности свој живот и имовину.

Наталија Коваленко,