Русија предлаже да се уведе мораторијум на генетски модификоване намирнице

12-03-2014 09:20:40 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Парламентарци уз подршку научника покушавају да зауставе распростирање трансгене продукције у Русији, док њен утицај на природу и човека не буде детаљније проучен.

Треба разрадити систем државне контроле оцена генетски мофикованих нарминица на биолошку безбедност, а до тада оградити територију земље од додира са овим намирницама, подвукао је шеф комитета Државне думе за аграрна питања Николај Панков.

- Одржано је заседање Комитета где су била саслушана мишљења научника, представника ресорних удружења, Министарства пољопривреде и фармера и где је разматрана употреба генетски модификованих намирница на територији Русије. Сматрамо да је неопходно обуставити, тачније не дозволити производњу и усеве генетски модификоване продукције на територији земље. Мислим да Русија може да се придружи државама где је забрањена производња генетски модификованих намирница.

У ЕУ су овакве културе дозвољене, али земље чланице могу да уводе сопствена ограничења. На крају у ЕУ сада постоје 174 зоне где се не пуштају генетски модификовани производи. При томе Аустрија, Грчка, Пољска и Швајцарска потпуно су слободне од сличних производа.

У Русији може да се увози и продаје генетски модификована продукција, најважније је да се постави одговарајућа ознака на паковању. Генетски модификоване културе могу да се изгајају само на експерименталним њивама. Ипак од 1. јула све може да се промени - ступа на снагу дозвола производње одређених сорти соје, кукуруза, кромпира, шећерне репе, пиринча, као и генетски модификованих микроорганизама. Економски то је опрадвано, али што се тиче утицаја на здравље и околну средину воде се жестоке расправе. Водећи научни сарадник Института за вишу нервну делатност и неурофизиологију РАН доктор биологије Ирина Јермакова тврди да је генетска модификација крајње опасна.

- Генетски модификовани организми изазивају разне болести код човека и животиња. Најужасније је што доводе до неплодности. Извели смо истраживања утицаја генетски модификованих организама на пацове. И пронашли да другу генерацију они већ нису имали. Тачније сви рођени пацови су били бесплодни пошто је у храну њиховим мајкама додата генетски модификована соја. Такве резултате су добили научници у разним земљама.

Ипак произвођачи нису склони да слушају научнике. Као прво, генетски модификована индустрија је профитни бизнис, чије интересе штите многа утицајна лица у читавом свету. Као друго, осим комерцијалних интереса има и стратешких, који могу да се реше помоћу генетски модификованих производа, истиче експерт Ирина Јермакова.

- Генетска модификација може да се искористи као биолошко оружје. Ово је 2004. у Белгији изјавио Комитет НАТО-а Наука за мир и безбедност. Тачније људи ће јести и умирати, а њихово потомство ће бити бесплодно. Тако може да се очисти територија сваке земље.

Прошле недеље питање генетски модификованих организама у Русији већ се постављало на владином нивоу. Према резултатима саветовања премијер Дмитриј Медведев је поручио Министарству пољопривреде, Роспотребнадзору, Россељхознадзору и Руској академији наука да усаврше систем контроле генетски модификованих компоненти у пољопривредној продукцији, сировинама и храни. О реализацији задатка треба да буде реферисано до 25. маја.

Наталија Коваленко,