Путин брани референдум на Криму од лидера ЕУ

10-03-2014 10:48:00 | | / vostok.rs |


Предстојећи референдум на Крим одражавава легитимне интересе његовог народа, рекао је руски председник Владимир Путин лидерима ЕУ. Инспирисани Кримом, источна Украјина протестује против самозване владу у Кијеву.

Путин је у недељу имао разговоре на највишем нивоу о ситуацији у Украјини са немачком канцеларком Ангелом Меркел и британски премијером Дејвидом Камероном , наводи се у саопштењу прес службе Кремља.

Руски председник је "истакао посебно да су кораци које је предузела власт на Криму легитимни и на основу међународног права и имају за циљ гарантовање легитимних интереса становништва полуострва", наводи се у саопштењу .

Председник је посебно нагласио "недостатак акције" актуелне власти Кијева у односу на ултра-националисте и радикалне снаге које делују у Украјини.

Док јеПутинподсетио да је власт у Кијеву дошла на неуставан начин, оружаним пучом, Меркелова је нагласила да према мишљењу ЕУ, Кримски референдум крши украјински устав и међународно право.

Немачка канцеларка је такође "указала на хитност решавања питања" о формирању "међународне контакт групе " у Украјини.

Упркос разлици у мишљењима, стране су се договориле да је смирибвање тензија у Украјини у интересу свих, саопштава Кремљ.

У међувремену, самопроглашена влада у Кијеву је појачала притисак на Крим, блокирајући електронски систем трезора Крима, замрзавање рачуна аутономије, и појачава присуство пограничне полиције на границама аутономије.

Према Кримском заменику премијера Рустаму Темиргалииеву, недавни потези Кијева неће утицати на државне исплате , укључујући пензије, а Кримске власти сада отварају рачуне у руским банкама уместо да се ослањају на оне старе.

Читајте више на Украјина из минута у минут