Чепутин: Русија неће мењати став о Косову

09-03-2014 12:02:43 | | / vostok.rs |


Русија није мењала и неће мењати свој став о питању Косова, рекао је руски амбасадор Александар Чепурин. Ми у амбасади добијамо невероватно много обраћања у вези са подршком за наше ставове о Украјини и веома ценимо однос србског народа и руководства Србије према нама, истакао је Чепурин.

Чепурин је у интервјуу за Политику рекао и да Русија није мењала и неће мењати свој став о питању Косова.

Говорећи о недавној изјави руског председника Владимира Путина који је изјавио да становништво Крима има право на самоопредељење као што је то претходно дозвољено косовским Албанцима, Чепурин је рекао да су сви, а посебно људи у Србији, приметили ту изјаву, али је додао да се одмах види да Путин говори о двоструким аршинима.

Он је на питање о могућој интервенцији Русије у Украјини рекао да било каква војна интервенција у Украјини никада није разматрана и не разматра се, додајући да није потребно објашњавати шта Украјина значи за Русију.

"У Кијеву се догодио оружани државни удар и насилно освајање власти. На Мајдан нису долазили људи из Русије. Тамо су трчали као мишеви сасвим други људи, позивајући да буде смењена законита власт у Украјини. То је провоцирало државни удар", навео је руски амбасадор у Београду.

Чепурин је додао: "Последњи аргумент који су искористили уротници јако ме подсећа на Ирак и неко тајно хемијско оружје које је он наводно имао. Где је оно? А у Кијеву су говорили о снајперистима. Постало је јасно да су снајперисти ангажовани са сасвим друге стране. Где је истрага?"

Он је истакао три важне ствари о Украјини, да тамо влада безакоње и ултранационализам, да је било иживљавања над припадницима специјалних јединица "Беркут", као и да је прва одлука нових украјинских власти после државног удара била да укину руски језик, који је материњи језик за скоро половину земље.

Говорећи о предлозима како би се могла регулисати криза, Чепурин је навео да, ако самопроглашене власти Кијева стварно желе добро својој земљи, неопходно је да се договоре са свим политичким снагама.

"Постоји споразум од 21. фебруара, којем су сведочили представници Немачке, Француске и Пољске. Треба формирати владу националног јединства, која би укључивала све, а не само представнике западне Украјине", навео је руски амбасадор у Србији.

"Друго, потребно је нормализовати ситуацију у земљи, спречити безакоње и одржати слободне и демократске изборе, а треће, потребно је на референдуму усвојити устав у којем би били узети у обзир интереси свих политичких снага и свих региона Украјине", рекао је Чепурин.