Отворена изложба „Експо – Русија Србија“ која обећава нове послове

06-03-2014 03:11:44 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У среду је у Београду, у препуној конгресној сали хотела Метропол, пред мноштвом посетилаца и новинарских екипа, званично отворена дуго највљивана привредна изложба под називом „Експо – Русија Србија“.

Већ на самом почетку ове манифестације било је јасно да велики број излагача и заинтересованих људи превазилази ограничене могућности конгресне сале да их све прими, што значи да ће у будућности, ако по најавама организатора ова руско-србска изложба заиста постане традиција, морати да се пронађе још адекватнији простор, који ће омогућити учешће растућег броја компанија и долазак још већег броја посетилаца.

На свечаној церемонији отварања тог привредног скупа, говорило је више руских и србских државних представника, као и представника привредних комора две земље. Прво се присутнима обратио амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, који је нагласио значај изложбе и захвалио се организаторима манифестације за њихове напоре.

Потом смо могли да чујемо министра Милана Бачевића, који је поздравио све учеснике ове тродневне манифестације, односно представнике свих 46 руских компанија које већ сарађују или изражавају озбиљну намеру да сарађују са компанијама из Србије. Такође, он је истакао да је посебно поносан на чињеницу што је влада у којој седи, припремила основни документ на основу ког је потписана Декларација о стратешком партнерству са Русијом, зато што је та Декларација, коју су потписали председници Владимир Путин и Томислав Николић, широко отворила врата за још успешнију сарадњу између наших земаља.



Србски министар Бачевић је затим изрекао оцене које су изазвале нарочито интересовање, јер је присутнима и целој јавности скренуо пажњу на постојање оних који се противе србско-руској сарадњи. Наиме, он је рекао и ово – „Добронамерни тумачи историје добро ће разумети боравак наших пријатеља данас у Србији,“ а затим је дословно додао да „не гледају сви у свету добронамерно на те односе које градимо, али то не значи да се Србија мора повиновати туђим жељама.“

У наставку свог говора он је казао да се не може отети утиску да су србско-руски политички односи још увек на вишем нивоу од економских, па је стога изразио наду да ће се они ускоро макар изједначити, зато што постоје могућности да се то брзо реализује. Напослетку, министар Бачевић је на отварању изложбе „Експо – Русија Србија“ закључио да ће Србија гледати своје економске интересе и подржаће даље јачање односа са Русијом колико год је то могуће.

Ако је судити по томе како је протекао овај први дан руско-српске изложбе, чини се да ће се остварити оптимистичне прогнозе привредника и државних званичника из обе земље, иако главни догађаји у оквиру те манифестације тек предстоје, а при том мислим на конференције и тематске округле столове на којима ће бити потписани и неки сасвим конкретни амбициозни пословни споразуми, али о њима ће нешто више бити речи у наставку изложбе „Експо – Русија Србија“.

Дакле, понајвише представници малих и средњих предузећа, али и сви други заинтересовани грађани још увек имају прилику да и сами на неки начин узму учешће на овој манифестацији тако што ће у следећа два дана доћи у конгресну салу београдског хотела „Метропол“, с обзиром да у директном разговору са руским привредницима потенцијално могу да остваре важне контакте и успоставе нову економску сарадњу.

Ратко Паић,