Крим може постати део Русије за три дана после референдума на Криму

06-03-2014 01:50:17 | | / vostok.rs |


У Савету Федерације РФ сматрају да питање уласка Аутономне Републике Крим у састав Русије може бити донето за неколико дана. "Ако на референдуму велика већина грађана буде гласала за улазак Крима у састав Руске Федерације и добије одговарајуће одобрење од председника Русије, ово питање могло би да се реши веома брзо - од три до пет дан " - рекао је члан Одбора за уставна законодавство, судство и правне послове сенатор Анатолиј Лисков.

Према његовим речима, АПК је у посебном положају у Украјини. "Народ бира власт легалну Криму, и ова власт је можда једина легитимна данас, за разлику од власти у Кијеву, где је илегално одузета власт, а тренутна власт је под великим знаком питања у погледу легитимности" - рекао је Лисков .

Он је нагласио да је референдум једини легитиман начин изражавања воље људи. "Ако већина људи на Криму фаворизује присаједињење са Русијом, одлука би била законита и нема разлога да међународна заједница то не призна " - рекао је Лисков .

Према његовим речима, после захтева Крима за присаједињење са Русијом, разматрања ће ићи у Државну Думу и Савет Федерације. "То ће бити ванредна седница, узимајући у обзир важност тренутка, а посланици и сенатори могу се окупити веома брзо. Прво доњи, а затим горњи Дом треба да одобри Закон о изменама и допунама Устава Русије у погледу припајања нових територија. Мислим да ће ова одлука бити одобрена од стране већине руских парламентараца " - сматра Лисков.

Истовремено, рекао је он, биће неопходно да се реши проблем са статусом Крима у оквиру Руске Федерације. "Можда, Крим треба задржати аутономију у оквиру Руске Федерације, али је чињеница да аутономне републике у оквиру Руске Федерације немају такав статус као Крим данас, а у складу са Уставом није предвиђено. Овде ће бити речи и о регулисању на законодавном нивоу. " - Закључио Лисков.

Читајте више на Украјина из минута у минут