Лавров: Опција слања Војске Русије је само заштита људских права

03-03-2014 11:19:29 | | / vostok.rs |


Одлука да Русија дозволи слање трупа у Украјину треба да одврати екстремисте од чињења насиља и да се олакша помирење, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров .

Он је одбацио тумачење западних сила, да је то акт агресије од стране Москве и позвао је Запад да престану да користе људска права као изговор за остваривање геополитичких циљева.

"Ја поновљам, ми овде говоримо о заштити наших грађана и сународника, о заштити најосновнијих људских права - право на живот, и ништа више ", рекао је Лавров у Савету УН за људска права у Женеви.

"Они који покушавају да тумаче ситуацију као акт агресије, прете нам са санкцијама и бојкотима, су исти партнери који доследно и енергично подстичу ултиматуме и игноришу забринутост јужних и источних региона Украјине и подстичу поларизацију украјинског друштва."оптужио је Лавров.

Лавров је рекао да је позиција Русије о украјинском дебаклу, је да самопроглашена влада у Кијеву мора да се придржава својих обавеза у складу са споразумом, који је потписан 21. фебруара између председника Јануковича, опозиционих лидера и министара спољних послова Немачке , Француске и Пољске. Јанукович је испоштовао свој део чинидбе, али опозиција није, нагласио је министар.

"Опозиција није ништа учинила. Илегалног оружјем није одузето, владине зграде и улице Кијева нису потпуно ослобођене, а екстремисти држе контролу над градовима. Уместо обећане владе националног јединства створена је "Влада победника" , ", рекао је он.

Лавров је позвао Кијев да се врати споразуму од 21. фебруара и да се спроведе уставна реформа , која би обухватала учеснике из свих региона Украјине. Реформа би требало да буде одобрена на референдуму, рекао је он .