Јужни ток у активној фази

01-03-2014 11:32:24 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У пројекат изградње гасовода Јужни ток намерава да се врати Аустрија. Преговори партнера тим поводом одржани су у Сочију. У контексту неуспеха алтерантивног пројекта Набуко и увећања испорука руског гаса експерти изјављују о јачању позиција Гаспрома на европском тржишту и позитивним перспективама развоја гасног гиганта.

Пројекат магистралног гасовода Набуко дуго је издисао и сада, како признају водећи експерти, коначно је пропао. Да подсетимо, идеја се базирала на намери да се направи алтерантива испорукама руског гаса у Европу. И у том смислу може да се говори да је она била више политичка него економска. Извор сировина требало је да буду Туркменија и Азарбејџан, а коначни потрошачи земље ЕУ. Ипак многе милијарде евра инвестиција, а што је најважније попуњеност гасовода горивом постали су непревладиви проблем за иницијаторе смеле, али како се испоставило неуспешне иницијативе.

У међувремену Јужни ток јача, како се каже, из дана у дан. У плановима Гаспрома и његових европских партнера је изградња гасовода капацитета 63 милијарде кубних метара, који води из Русије преко акваторијума Црног мора у земље ЕУ. Циљ је диверзификација маршруте извоза гаса и искључивање ризика везаних често за непрогнозирано понашање неких земаља транзитера. Старији аналитичар инвестиционе групе Норд-Капитал Роман Ткачук у вези са тим скренуо је пажњу да је Јужни ток пре свега алтернативна маршрута мимо Украјине.

Уз могући прекид испорука преко Украјине и Турске овај гасовод ће омогућити да се оне врше у пуном обиму из Анапе преко дна Црног мора у бугарску луку Варна. Јасно је да су текући догађаји у Украјини натерали Гаспром да активизира преговоре о Јужном току између осталог са Аустријом и Србијом. И то је логично: ситуација у Украјини је непредвидива и по ком сценарију ће се развијати, сасвим је нејасно.

Пре месец дана све своје обавезе на изградњи Јужног тока потврдила је Мађарска, затим је то учинила Србија. Сада је на ред дошла Аустрија, која се коначно разочарала у перспективе Набука. Између осталог на европске деонице пројекта и на Гаспром настављају да врше притисак чиновници ЕУ. Тако руководство Европске комисије инсистира на ревидирању споразума између Русије и Аустрије, Бугарске, Мађарске, Грчке, Словеније Хрватске и Србије. Према мишљењу тог органа, билатерални споразуми крше законодавство ЕУ. При томе се прећуткује да међувладини споразуми имају већу правну тежину него опште европско законодавство.

Професор Универзитета за нафту и гас Губкин Борис Тумањан сагледао је енергетске могућности Русије у контексту глобалних тенденција.

- Поводом последњих политичких, економских и еколошких догађаја, као и интензивне глобализације светског простора, могућности проширења партнерства земаља су много веће. Шта више, раниј енеке од њих су избегавале решавање многих прблема, док је Русија јасно држала своју политичку и практичну линију. На крају се нашла у повољном положају. Многи сада схватају да ће Русија остати држава која испуњава по уговорима све своје обавезе. Зато ће Јужни ток бити тражен.

За пројекат постоји и хипотетична опасност од алтернативних испорука течног гаса из Северне Америке. Ипак за сада је овде главно одређење „хипотетичка“. Са великом помпом је представљена и шкриљачна револуција у САД, која у датом тренутку стагнира. Експлоатација се испоставила превише скупом. Перспективе развоја руске енергетике делују у вези са тим врло оптимистично.

Иљја Харламов,