Позитивна енергетика у Србији надахњује и улива сигурност

28-02-2014 07:42:25 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Привредна комора Смољенске области (запад Русије) једна је од учесница индустријске изложбе Експо-Русија-Србија-2014, која ће бити одржана у Београду од 5. до 7. марта.

Смољенска Привредна комора већ има искуство рада на страним изложбама. За пут у Србију одабрано је 6 предузећа региона. Карактеристично је да су многа од њих повезана са нафтном и гасном индустријом. Сматра се да ће то бити актуално за Србију у контексту објављивања изградње гасовода Јужни ток за пројекат од националног значаја.

Говори начелник одељења за међународне и међурегионалне везе Привредне коморе Смољенске области Владимир Зајцев.

- Представници смољенских компанија одлазе непосредно у Србију управо у циљу да добију директан приступ наручиоцу, заобишавши не увек савесне посреднике. На пример, наша најстарија фабрика Аналитприбор која производи гасне аланизаторе. Представници фабрике желе да у Србију преговарају са онма који одговарају за гасно снабдевање државе. Компанија Смолгазспецстрој бави се разрадом инжењерске документације, постављањем гасних магистрала и њиховим сервисирањем. Инжењерски центар Електролуч је самостална компаниа која производи између осталог безбедне светиљке за нафтну, гасну и рударску индустрију. Ништа мање значајан није ни Смољенски инжењерско-технички биро система програмског управљања који производи лабораторијску, медицинску и огледну опрему. Област примене ових производа су како министарства здравља и одбране, тако и приватна предузећа. Компанија Логистичка решења већ има искуство рада са србском страном. Она већ има потписане сталне уговоре за превоз робе из Русије у Србију и назад. Углавном сва предузћа су чланови Привредне коморе Смољенске области и РФ. Посебно строгог критеријума нема. Важно је само да то буде поуздана, проверена компанија, како у путу не би било тешкоћа, а у преспективи некаквих питања од наших страних партрнера.

Према речима Владимира Зајцева, свака изложба има свој колорит, и сваки пут има своје задатке, свој акценат. Ипак у Србију представници Смољенске области иду са посебним расположењем.

- Тако је испало да смо на прошлој изlожби у Москви Продекспо ми посетили србски штанд, где смо се упознали са преставницима Привредне коморе Србије. И треба рећи да смо добили позитивну енергију и схватили да се Србија заиста врло озбиљно припрема за предстојећу изложбу. То нас надахњује и улива сигурност у позитиван исход наше посете Београду.

Желимо смољенским компанијама успеха у раду на изложби Експо-Русија-Србија у Београду! У студију Гласа Русије био је извештач Григориј Соколов.