Крим треба да остане у украјинском правном пољу

26-02-2014 12:19:57 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Рускофонско становништво Крима сматра смену власти у Украјини државним ударом и захтева од власти полуострва да не признају ново руководство у Кијеву. Експерти су почели да говоре о расту сепаратистичких расположења и застрашујућој перспективи одвајања региона од земље.

Више од половине становништва полуострва позива да се прошири аутономија Крима. Осим тога, чују се предлози да се одржи референдум о припајању региона Русији. Али нису сви становници Крима расположени „контрареволуционарно“. Велики број подржава промене које су се десиле у Кијеву и инсистира на очувању територијалне целовитости државе. Кримско друштво је прилично снажно подељено. То прети ескалациом социјалне напетости и јачањем грађанског отпора.

У вези са тим Русија, без обзира на све позиве који су јој упућени од стране проруски расположених грађана Крима, нема право на непромишљене поступке. Подршка кримског сепаратизма може коначно да пољуља здање украјинске државности и да доведе до националне катастрофе. За Русију нема смисла да распирује пред својим вратима пламен грађанског рата и тим пре да користи братски народ као дрва за потпалу. Ми не треба никоме да пружамо основе за сепаратистичка расположења, изјавила је председник Савета Федерације Валентина Матвијенко.

Не треба заборављати ни на међународне обавезе које је преузела на себе Русија. Говори старији научни сарадник Института за међународна истраживања МГИМО МИП Русије Леонид Гусев.

- Постоје два основна документа које је потписала Русија и који гарантују целовитост Украјине. Први је био потписан 1994. године. То је такозвана Будампештанска декларација. Она је била посвећена томе да Украјина извози све своје нуклеарне ракете које су остале из совјетског доба на територију Русије. Документ су потписали представници Русије, САД и Велике Британије. Ове државе декларирале су територијалну целовитост Украјине у границама које су постојале у датом тренутку. И други врло важан документ је велики украјинско-руски споразум по којем су обе стране признале међусобне границе.

Полазећи од тих докумената, Крим је украјинска територија. Изјављивати супротно предтавља кршење међународних права и преузетих на себе обавеза.

У Русији, наравно, искључују сценарио војне интервенције у догађаје у Украјини. Друга је ствар што ови догађаји могу да оду предалеко и да се појави опасност по живот и здравље војника Црноморске флоте. Москва неће остати по страни у случају да реална опасност буде претила свим сународницима. А узнемирујући сигнали о томе постоје.

Референдум о одвајању Крима од Украјине је, сликовито говорећи, оружје последње шансе. Пре његове примене треба израчунати све плусеве и минусе, како даљи догађаји не би били велика неочекиваност.

Сергеј Дуз,