Словачка није спремна на масовни талас украјинских миграната

26-02-2014 02:10:20 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Крајњу забинутост због ситуације у Украјини изразио је крајем прошле недеље СБ Словачке и председник Иван Гашпарович. Према мишљењу локалних аналитичара, Словачка није спремна на масовни талас украјинских миграната, ако до тога дође.

А шта мисле становници словачких региона који се граниче са Закарпатјем рекао је у интервјуу за Глас Русије старешина села Вишне Немецке Јозеф Фанко:

- Овде је погранични прелаз са Ужгородом. Ми смо мало село, свега 234 становника. Наравно, интересује нас све што се дешава сада у Украјини. Ми смо фактички стално са Украјинцима. Сваког дана идемо – они код нас, ми код њих. И граница је за нас пре кочница у комуникацији. Имамо у селу Украјинце који су се овде преселили. Чује се украјински, све време долазе Украјинци, имамо осећај да живимо у Украјини. Знамо лично оне који живе близу границе, поздрављамо се кад се видимо. И наравно, хтели бисмо да им пожелимо у овом тешком тренутку срећно разрешење ситауције.

Шта се десило у Кијеву: револуција или државни удар?

- По мени људи су до грла сити власти Јануковича. Украјина је у суштини богата земља, између осталог захваљујући свом транспортном систему, рудама, индустрији. Уз такав потенцијал њени грађани би могли да имају солидан живот. Али тамо је ужасна подела између богатих и сиромашних. Средње класе нема. Пре или касније ова неправда је морала да доведе до друштвене експлозије.

Не плашите ли се нестабилности на граници, прилива миграната?

Словачки политичари се врло плаше да ће преко границе кренути илегалци. Мислим да не треба очекивати велику најезду. Неки људи ће почети да траже политички азил. Али то неће бити за нас велики проблем.

Да ли се предузимају додатне мере безбедности на граници?

- Полиција је у приправности. Сада бележимо интензиван саобраћај на прелазу. Ако је раније било возила са таблицама Закарпатја, сада су скоро сва са кијевским. Много таквих возила иде у Словачку.

Када настаје нешто слично, у престоници и на лицу места ситуација је увек различита. Пре 25 година, када је била плишана револуција, Братислава је кипела, а на истоку Словачке људи су били у недоумици шта се тамо у центру дешава. Да ли ће Украјина сачувати целовитост? Мислим да хоће.

Украјинска економија је у дубокој кризи. Да ли ЕУ треба да пружи Украјини помоћ?

Све ће зависити од саме Украјине. Ако она изрази жељу да се интергрише у ЕУ, тада се може помоћи. А ако не, нема зашто да се помаже!

КАТЕГОРИЈЕ