Украјина јуче, данас, сутра... Дежави

26-02-2014 08:31:52 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


О ситуацији у Украјини која се нагло мења, о незваничним анкетирањима јавног мњења која су се већ појавила, о новим и старим ликовима политичке сцене у земљи у интервјуу за Глас Русије размишља научни сарадник Социолошког института Мађарске академије наука Пал Томаш:

- Порошенко је познато лице, он одавно хоће да постане премијер и чак председник ако му пође за руком (ред: Петар Порошенко је украјински бизнисмен и политичар, милијардер који по оценама Форбса заузима 5. место међу украјинским богаташима, посланик Украјине 7. сазива). Он је стари фактор у тој политичкој ствари, али колико знам, он нема партијску подршку.

Јарош је ново лице, али не желим да дајем опширне оцене, то је крајње десни човек по мом схватању (ред: Дмитро Јарош: украјински јавни посленик националистичког усмерења, лидер Десног сектора). Сада он делује као снага, а његова снага је неколико стотина или хиљада младих људи, организованих у Западној Украјини, који делују на Мајдану. У другим регионима земље здрелија генерација га не прихвата за сада као озбиљног политичара.

А по ком сценарију по вама ипак може да крене развој догађаја у Украјини?

Мислим да постаје најмање 3 варијанте. Прва је заоштравање ситуације. Већ видим да националисти из Западне Украјине не желе да чине гестове помирења. Када су паметни умерени или демократе говорили да је време да се дају сигнали за узајамно разумевање, комрпомис са другом половином становника Украјине, који вас не схватају и не желе да вас виде, они нису слушали и делују по својој логици. Већ су усвојили закон о језику. Сматрам да је то врло лош знак за Исток и Југ Украјине. Мислим да може да настане ситуација да се тамо у неким областима избори уопште не одрже и да у целини постану нелегитимни. Ситуација је на ивици грађанског рата.

Друга варијанта је да буде изабран неко више или мање умерен и рекао бих, прост опозициони политичар... Наравно, овде је боксер на првом месту – мало шта разуме али је згодан мушкарац и у очима многих делује пристојно: гадости није говорио и није за сада урадио, то је већ велика свар у украјинској политици.

Трећа варијанта је Порошенко. Многи у Украјини сматрају да је то једини у извесној мери професионални и разумни политичар у садашњој ситуацији.

А други долазак бившег премијера Јулије Тимошенко може нешто да промени?

Мислим да не! Тимошенко је јучерашњица. Већ извесно време украјинске странке, међу њима странка Свобода рекли су: хвала, Јулија, ти нам не требаш. Она је прођена фаза. Наравно, Тимошенко добро делује на екрану. У сваком случају врло ће ме чудити ако јој нешто успе.

Ирина Ципаклова,


КАТЕГОРИЈЕ