Ситуација у Кијеву - разговор са Драганом Станојевићем

26-02-2014 09:22:25 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Ситуација у Кијеву остаје немирна. О детаљима председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону, јавни посленик Драган Станојевић.

- Да не узмемо у обзир да је дошло до неког дељења међу демонстрантима који су почели да изјаве своје виђење на учешће Јулије Тимошенко у будућим политичким процесима.Тако да јуче смо видели да је део демонстраната био испред Врховне Раде где су они били са плакатима о томе да Јуља не треба да учествује у политици и да је довољно то што има слободу. Па су били супротстављењи они који су за њу и они који су против ње. Значи демонстранти и даље стоје на Мајдану. Разлог је тај што они хоће да виде како се формира ова привремена Влада и на који начин. У колоарима се прича већ о томе да та Влада већ формира на бази неких интереса и већ постоје много различитих негативних реакција везаних за формирање те привремене Владе. У регионима има много дешавања, ситуација није мирна. Тамо се дешавају сукоби између демонстраната, самоодбране и полиције. Од прилике се штите и тргови, и споменици. Велики проблем је ако не нађу ипак једну заједничку позицију која ће помирити све делове државе. И уколико данас победи једна страна политике бојим се да се може опет поновити некаква револуција. Видели смо да су јуче изгласали и за руски језик. Ако не нађу формулу која задоволи целу државу и цео народ мислим да ова политичка ситуација неће бити стабилна.

Између осталог, по речима Драгана Станојевића, он је и сам постао мета за напад националиста.

- Расписана је потерница где је нека лева фаланга написала да сам ја руководилац неке проруске шпијунске терористичке организације која овде делује против украјинског народа, који организује митинге и спрема терористичке акције против украјинског народа. У том обраћању је написано да по информацијама које су добили од Албанаца да сам ја врло опасан за ову државу и мене треба наћи и ликвидирати. Невероватно просто у којој мери је та русофобија и србофобија! Наравно то је натурална глупост и лаж. Не знам у каквим центрима се осмишљава таква једна глупост. Ја сам ту петнаест година и све се моје активности везане за народе Украјине, Србије и Русије знају. Не постоји један једини елеменат који би могао да било шта супротно потврди. Међутим то су ти људи којим се вероватно не свиђа моје објективно гледање на дешавања у Украјини. Наравно може још неко стоји иза њих у овом процесу пошто ја н икада нисам подржавао ту прозападну политику која је показала себе на делу последњих двадесет година у Србији. Видели смо јуче изјаву ћерке Јулије Тимошенко где је рекла да је њена мајка страдала и мучена у затвору као што су Албанци у србским затворима. Захвалила се Албанцима за помоћ у ослобађању њене мајке. То од прилике говори да су Албанци узимали чак и активно учешће у овим процесима. Тако да сам сада у некој ситуацији да сам повећао мере безбедности јер не знате никада колико је то реално и опасно. У принципу је овде анархично стање и једноставно се не зна да ли се то може реално догодити или не. Тако да сам обавестио и Амбасаду, и пријатеље. Мислим да је то страшно шта се овде дешава и да ћу тражити начин привременог или можда ћак и сталног одласка одавде према Москви или према Србији.

Глас Русије ће пратити ситуацију са председником Скупштине дијаспоре и Срба у региону Драганом Станојевићем.


КАТЕГОРИЈЕ