Путин резимирао резултате Олимпијаде

25-02-2014 06:26:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


РезултатеОлимпијадетријумфалне за Русију резимирао је Владимир Путин. У свом интервјуу са неколико руских ТВ канала председник земље је подвукао да се на успесима у Сочију ствар неће окончати.

Већ сада у Русију се враћају одлични домаћи стручњаци у области спорта. Нема сумње да ће зимске Игре дати подстицај и развоју масовне физичке културе.

Олимпијада, тако успешна и са организационе и са спортске тачке гледишта, последица је вредног рада владе земље, њених великих инфраструктурних и грађевинских компанија, подвукао је председник. Али, наравно, празник не би био тако упечатљив без величанствене победе руске репрезентације и навијача који су је из све снаге подржавали. На крају Русија је поклонила прави празник читавом свету.

- Имамо много проблема, али треба да буде и у нашој улици празник. И мени се чини да се такав празник већ десио. Али ми смо при томе увек мислили и на међународну спортску јавност, и на наше партнере. Хтели смо да направимо празник за читав спортски свет. И драго нам је што је то успело.

Резултати блиставих Олимпијских Игара нису само рекордни резултати руских тимова. То је још и гаранција будућих победа. Јер актуелна Олимпијада је очигледно показала како се у земљи односе према спорту високих достигнућа. И нове резултате нећемо морати да чекамо дуго, уверен је Владимир Путин.

- Сада, ја сматрам, у нашој земљи су такви услови за најбољу примену првокласних стручњака ако не потпуно створени, онда се енергично стварају. И ми смо потпуно конкуретни у поређењу са нашим партнерима у другим земљама. Многи се враћају: и спортисти и тренери. После Олимпијаде добили смо пристанак још неких наших стручњака да се врате.

Али главно је развој масовног спорта, који треба не само да попуни олимпијску репрезентацију, већ и да служи опоравку читавог друштва. Владимир Путин је навео пример Совјетског Савеза, где су успешно постојали системи ГТО и ДОСААФ, који су активно укључивали у бављење спортом најшире слојеве становништва од најранијих дана.

- Можемо све то да обновимо на савременој бази и да тако одемо даље у развоју масовног спорта. Масовни спорт пружа могућност одабира најперспективније деце за спорт високих достингућа. Овде, наравно, треба направити систем специјализованих установа. То су спортски интернати, школе вишег спортског мајсторства. Треба све то обнављати. У целини успева.

Није могло у току интервјуа ни без чаше жучи. Владимир Путин прокоментарисао је кампању критике Игара у Сочију, коју су покренули неки западни медији. Према речима председника, то је природна реакција на јачање позиције Русије и у спорту и на међународној арени у целини.

- Они се баве конкуретном борбом у сфери међународне политике. И они су искористили овај олимпијски пројекат за достизање својих сопствених циљева у сфери антируске пропаганде. Када се појављују јаки конкуренти, у датом случају Русија, код некога то изазива узнемиреност, некоме се не допада, неко почиње да се плаши, не схватајући како се дубоко, квалитативно променило руско друштво.

Према речима председника, ако је бар део ових страхова нестао, то се такође може сматрати успехом Олимпијаде. Истовремено Владимир Путин је захвалио на конструктивној критици у току припреме за Игре представника Међународног олимпијског комитета. Између осталог захваљујући њиховом пажљивом и добронамерном односу и спремности да деле сопствено искуство, Русији је пошло за руком да организује тако велику манивестацију на тако високом нивоу.

Леониф Гурјанов,