Откривање праузрока настанка живота у космос

23-02-2014 04:15:15 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Руски и италијански научници приказали су на конференцији 19. фебруара у амбасади Италије у Москви резултате заједничких истраживања механизма настанка живота у космосу.

Директор Лабораторије радијационе биологије Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни, професор Јевгениј Красавин и професор Ернесто ди Мауро из римског института „Сапијенца“ изнели су, као су током сложених експеримената успели да реконструшу хемијске процесе, који воде ка настанку предбиолошких једињења у облику масних и нуклеинских киселина РНК. Ове киселине се сматрају основним „грађевинским материјалом“ за настанак живих организама.

Истраживања су вршена на узорцима метеорита. Управо ови материјали космичког порекла су најактивнија компонента остваривања потребне хемијске синтезе. Научници су у лабораторији моделирали космичке услове, да би дошли до разумевања како се покреће механизам настанка пребиолошких једињења. У том циљу су узорци метеорита били изложени утицају наелектрисаних честица на убрзивачима честица Обједињеног института за нуклеарна истраживања.

Осим осталог, научници су истакли, да је на данашњи дан у космосу откривено 80 органских молекула. Најраспрострањеније су молекуле цијановодоничне киселине (HCN). Када ова киселина долази у додир са водом – образује се формамид. Управо је он присутан у космичкој прашини, у реповима комета. Управо из њега могу да настану нуклеинске и масне киселине, које су, како је познато, у основи мембрана ћелија.

Професор Красавин објашњава суштину заједничког италијанско-руског експеримента.

- Била је озрачена суспензија метеоритске прашине у формамиду, а затим су обављена испитивања добијених резултата. Одвојено озрачивање формамида даје само нека једињења, али приликом протонског озрачивања формамида са метеоритском материјом добијамо апсолутно све – РНК, различите сахариде. Присутни су сви елементи потребни за изградњу информационих макромолекула и за почетне фазе стања, које омогућава размену материја.

То значи, да је живот могао да настане у потпуно различитим деловима космоса, у исто време или у различита времена. Није искључено, да се такви процеси рађања живота одвијају и данас.

Професор Ернесто ди Мауро, у изјави за „Глас Русије“ нагласио је следеће.

- Све основне компоненте метаболизма формирају се спонтано. Тако да нису потребни нити божије провиђење, нити, неки посебни сложени хемијски процеси. Живот је веома лако организовати. А то је већ озбиљна изјава.

Тако да осим научника Италије и Русије, сви смо на корак ближи откривању велике тајне настанка живота.

Аљона Ракитина,