Ел Нињо спрема нови удар

23-02-2014 03:58:24 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ужанса врућина, заједно са њом и пожари, суша, урагани у једном делу света, али и поплаве у другим деловима могу се обрушити на планету Земљу 2014.године. Немачки научници са Универзитета „Јустус Либих“ ове катаклизме повезују са метеоролошком појавом „Ел Нињо“.

„Дечак“- како се са шпанског преводи назив ове појаве, може да утиче на сав климатски систем планете Земље, говори шеф Лабораторије деловања океана са Института океанологије Петар Завјалов:

- Ел Нињо- то је широко познати климатски феномен, који се јавља периодично, у просеку 4 пута годишње. Рађа се у јужном делу Тихог океана, а његови се ефекти могу приметити по читавој планети. Укратко, он се састоји у слабљењу пасатних ветрова- источни ветрови који иначе редовно дувају у тропској зони и оштром загревању површине океана у региону обале Тихог океана Јужне Америке и неоубичајеним распоређивањем фронтова атмосферског притиска.

Најлошије пролазе државе које се налазе најближе екватору. Многи се још увек сећају 1997.године. Тада су пожари на великим површинама опустошили Иноднезију, а потом и Аустралију... Површина захваћена пожарима у шумама Бразила достигла је 1600 квадратних километара. Сваке године, ефекти Ел Ниња стижу све северније, говори заменик директора Институтагеографије РАН Аркадије Тишков:

- Климатолози примећују све већи утицај Тихог океана на формирање временских прилика у европском делу. Ако су раније промене климе повезивали са процесима, који се дешавају на сверу Атланстског океана, онда ових последњих година Ел Нињо може да утиче на климу различитих региона. Може да изазове повећану количину падавина или напротив смањење падавина, односно мења се однос области ниског и повишеног атмосферског притиска, због чега и долази до циркулисања циклона.

Заправо, ради се о томе да температурне промене Тихог океана завршавају свој циклус крајем пролећа. И од тога времеа је тешко прогнозирати како ће изгледати понашање Ел Ниња: да ли ће он ојачати или ће се његова снага тихо угасити... као што се такође дешавало.

Наталија Коваљенко,