Невероватно путовање у Олимпијски парк

23-02-2014 03:44:47 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Навијачи из 124 земље света окупили су се ових дана у олимпијском Сочију, како би подржали своје екипе. При томе већина њих није се читавог живота интересовала за спорт, већ је допутовала на Игре једноставно као на велики празник. Празнично рапосложење влада свуда, и чак путовање возом у Олимпијски парк може да се претвори у прави концерт.

Сваког дана савремени возови Ластавице превозе на место одржавања такмичења око сто хиљада људи. Пут из центра Сочија до Олимпијског парка у Обалском кластеру, где се одржавају турнири у уметничком клизању, хокеју, крелингу, брзом клизању траје око 50 минута. Неко користи то време да одрема после бесане ноћи, него не остављајући свој телефон, прати директне преносе такмичења. Понекад навијачи из разних земаља почињу да се такмиче у томе ко гласније скандира спортске узвике или у хору певају народне песме. Када се чује свугде чувена Каћуша, почиње да пева цео вагон. Ми смо музичари и наша професија је да људима доносимо радост, каже Американац Бред Хендерсон.

- Ми смо из државе Оклахома, имамо велики хор, покушавамо да певамо песме на руском. Али истина, нисмо сигурни колико је наш руски добар. Желимо да поделимо са људима радост, како би се сви унаоколо осмехивали. Наравно, веома смо желели да посетимо Олимпијске игре, да видимо Русију. Ми смо овде први пут, веома нам се допада, људи су врло добри. Можда смо много буке подигли у вагону, некога узнемирили, али извините.

Бред и његови пријатељи су дошли у Сочи да подрже спортисте из САД. Али навијаће и за Русију. У групи је Рус Јевгениј Акалбеков. Он каже да да би се испричала његова прича возом треба пропутовати од Сочија до Владивостока, а одатле до Каљининграда. Ако ћемо укратко, рођен је у Бишкеку, студирао Московски конзерваторијум у класи ударљки, служио војску у Посмосковљу, радио у симфонијском окрестру, пре 16 година нашао се у Оклахоми. Сматра себе грађанином света, зато ће на Олимпијским играма навијати за леп спорт. Најважније је добро расположење, каже Јевгениј Аклабеков.

- Први пут сам на Олимпијади, врло ми је занимљиво да посматрам људе, њихове реакције. Од Сочија носим најлепше утиске, то је велики празник. Празник спорта, чисте душе и стремљења.

Увече, после завршетка такмичења, када се навијачи враћају кућама, вагони воза се претварају у праве дискусионе клубове. Сви размењују утиске од виђеног и саопштавају последње вести. Теме које се највише разматрају је одустанак клизача Јевгенија Пљушченка од даљег такмичења и мечеви репрезентације Русије у хокеју.

Светлана Калмикова,