Ратна морнарица Русије: Перспективе бродова првог ранга

22-02-2014 06:44:26 | | Глас Русије/ vostok.rs |


На сајму DEFEXPO-2014 у Индији у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ о изградњи РМ Русије и о војно-техничкој сарадњи с Индијом говорио је руководилац департмена ДОЗ Уједињене бродограђевинске корпорације Анатолије Шлемов.

Индији је недавно предат носач авиона „Викрамадитја“ који је саграђен у Русији. Да ли су планирани и други заједнички пројекти сличних размера?

- Овај пројекат је највећи у целој историји руско-индијске сарадње. Међутим, радови у овој области се не завршавају „Викрамадитјом“. Русија је испоручила ваздушно-техничку опрему за индијски комплекс за обуку у вези с палубном авијацијом, коју је произвео Невски пројектно-конструкторски биро, као и за индијски нови носач авиона по пројекту 71. Осим тога, воде се преговори о постгарантном техничком одржавању и праћењу животног циклуса носача авиона.

Да ли у будуће треба очекивати производњу новог носача авиона за Русију?

- Ради се на неколико варијанти брода ове категорије, али ће нешто тачније моћи да се каже тек после одобрења дугорочног програма за војну бродоградњу у РФ, који треба да буде завршен ове године. Он ће одредити параметре изградње руске флоте и потребе за бродовима основних категорија до 2050. године.

Шта можете да кажете о ремонту тешке атомске ракетне крстарице „Адмирал Нахимов“?Да ли се може сматрати да је ремонт „Нахимова“ припрема за ремонт „Петра Великог“?

- Тренутно су у току припремни радови, у најближој будућности брод ће бити допремљен у басен у којем се недавно налазио „Викрамадитја“. Рок за предају брода флоти је 2018. година. Крстарица ће у току ремонта добити нове могућности захваљујући новим системима наоружања и радиоелектронској опреми. „Петар Велики“ је такође од огромне важности за флоту, обавља мноштво задатака. Брод је ушао у састав флоте 1998. године и од тада се активно користи. Рок за његов ремонт ће брзо доћи и треба га модернизовати исто као и „Нахимова“.



Како напредују послови по пројекту „Лидер“? Како ће он бити класификован – као разарач или као крстарица?

- Прошле године Министарство одбране је закључило уговор за експериментално-конструкторске радове (ЕКР) „Лидер“ за производњу надводног брода океанске зоне. Засад говоримо о вишенаменском борбеном надводном броду океанске зоне, овај термин потпуније карактерише задатке и могућности перспективног брода.

Флота још увек није одлучила да ли јој је потребан брод с енергетским уређајем у којем се садржи гасна турбина – дакле, ради се о једним димензијама и депласману воде. Ако буде с нуклеарним уређајем – биће у питању сасвим другачији параметри. Што се тиче наоружања, много онога што треба да постоји на броду океанске зоне треба да одрадимо на фрегати по пројекту 22350 (тип вишенаменске фрегате удаљене поморске зоне, који је створен за модернизацију РМ Русије).

Шта се може рећи о перспективама десантних снага РМ?

- Судбина „Ивана Грена“ и пројекта 11711 уопште (тип најновијих великих десантних бродова намењених за искрцавање десанта, превоз борбене технике и опреме) везана је за промену техничког задатка од стране РМ, али овај брод ћемо предати идуће године. Планирана је изградња још 2-3 велика десантна брода по овом пројекту.



У борбени састав РМ ће ускоро ући два ДХБД (десантни брод-док – носач хеликоптера) типа „Мистрал“, али су то прилично скупи бродови и неће се масовно производити. Сматрам да основни тип десантног брода може бити ДХБД просечне величине, који је по идеологији сличан холандском „Ротердаму“ с депласманом воде од 13-15 хиљада тона. Може се саградити 6-8 јединица ових бродова. У комбинацији с „Мистралима“, пројектом 11711 и ремонтом већ постојећих БДБ ово ће омогућити да се десантне снаге одрже на потребном нивоу.

Илија Крамник,


КАТЕГОРИЈЕ