Украјина: између чекића и наковња

22-02-2014 06:33:50 | | Глас Русије, фото: «Голос Столицы»/ vostok.rs |


Парламент Украјине је изгласао оставку Виктора Јануковича с дужности председника земље због неизвршавања обавеза на дужности и заказао је датум превремених избора за шефа државе за 25. мај. За ову одлуку је гласала већина посланика Врховне раде. Са своје стране, сам Виктор Јанукович је изјавио да је одлука парламентараца нелегитимна. Нешто раније демантовао је гласине о добровољној оставци и изјавио је да не намерава да потпише ниједан документ који је усвојен на суботњој седници украјинског парламента.

Политичке страсти у Украјини постају све ужареније из часа у час. Још у суботу ујутру земљу су узнемириле гласине о бекству Виктора Јануковича. Председничка резиденција „Межигорје“ је празна и постала је скоро музејски експонат – цео дан су у њу могли да уђу радознали посетиоци. А у Харкову, где је председник Украјине требало да допутује ради учествовања на конгресу саопштено је да „авион број један“ није слетео на аеродрому града. Привремени нестанак шефа државе је очигледно дао карт-бланш члановима украјинског парламента. За свега неколико сати усвојили су пакет реформистичких нацрта закона и почели су да чекају главно – усвајање оставке председника коју им је наводно усмено већ упутио и сад је сачињава написмено. Међутим, Јанукович који се ипак појавио у Харкову, демантовао је све гласине о сопственом добровољном одласку. Ова изјава је представљала слаб покушај да се открије какве су уопште његове шансе за даљу власт у својству председника. Овакво мишљење је у интервјуу за радиокомпанију „Глас Русије“ изразио председник президијума руског Савета за спољну и одбрамбену политику, познати политиколог Фјодор Лукјанов.

- Након што је Јанукович напустио Кијев и препустио сав процес и иницијативу својим опонентима, самим тим се defacto одрекао даљих активности. Притом још увек није најјасније какво је расположење на истоку и на југу Украјине. И мислим да се одриче да формално оде само зато што жели да види – да ли тамо има неки озбиљан ослонац.

Схвативши да Јанукович неће отићи добровољно, чланови парламента су донели одлуку уместо њега. Осим тога, гласали су за обнављање Устава из 2004. године. Присталице Јануковича су уверене да је ова одлука, као и све остале које је Врховна рада донела последњих дана – неуставна. Ово је за „Глас Русије“ изјавио народни посланик Украјине, члан политичког савета Партије Региона“ Олег Царјов.

- Председник није потписао измене устава. Зато још увек важи стари устав. То значи да Врховни савет нема права да поставља министре. А ако се ови министри сами постављају, њихови потчињени немају права да извршавају њихове налоге. Јанукович је законито изабран председник, чији легитимитет су потврдиле све стране земље. И други начин за његов одлазак с дужности, осим његове сопствене изјаве, по важећем уставу није предвиђен. Процедура импичмента у Украјини није законодавно усвојена. Ако је Врховни савет донео такву одлуку, да би она ступила на снагу овај документ треба да потпише Јанукович.

На суботњој седници Врховне раде смењен је председник парламента. За новог председника парламента већином гласова је изабран први заменик шефа странке „Баћковшчина“ Александар Турчинов. Он је дошао на место Владимира Рибака који је поднео оставку због болести. А једна од првих одлука обновљеног састава Раде била је усвајање амандмана за Кривични законик републике који се тичу декриминализације неких чланова старог КЗ. Ово је омогућило да се веома брзо пусти на слободу Јулија Тимошенко чији је сарадник и друг, узгред речено, нови председник Врховне раде. Ослобађање Тимошенко је очигледан знак да се у земљи формира нова власт, уверен је руски политиколог Павел Свјатенков.

- Тимошенко сад може доћи на чело Украјине, зато што је најјачи опозициони лидер и највише је пострадала од Јануковичевог режима. Док су Кличко и Јацењук седели у Врховној ради она је била у затвору. С једне стране, она је истакнути популиста, а с друге – вешт политички интригант. И зато је сасвим вероватно да може отићи на Мајдан и добити мандат за формирање нове власти. Уверен сам да ће се сад тиме бавити.

У то да је у Украјини дошло до политичког и друштвеног раскола – више нико сумња. Последице ове поделе могу се претворити у праву трагедију ако у најкраћем року не буде формиран кабинет националног поверења који свима одговара, сматра професор Московског државног института за међународне односе Валериј Соловеј.

- То треба да буде кабинет који би се састојао од професионалаца и који би стабилизовао Украјину. Земља се сад не налази само у ситуацији политичке, већ и веома оштре друштвено-економске кризе.

Ипак, по мишљењу Валерија Соловеја истовремено с председничким у Украјини треба да буду спроведени и парламентарни избори. То ће омогућити да се добије обновљена законодавна и највиша извршна власт и да се стабилизује ситуација у земљи.

Милена Фаустова,