Налазите се на страници > Почетна > Блог > Куда је забраздила „тројка“?

Куда је забраздила „тројка“?

21-02-2014 09:55:39 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Чланови комитета за запосленост и социјална питања Европског парламента на свом заседању у Бриселу одобрили су реферат представника шпанских левих центриста Алехандра Серкаса који је подвргао оштрој критици делатност влада земаља зоне евра на реализацији антиркизних мера.

Аутор реферата сматра да реформе које се спроводе тренутно крше како законодавство ЕУ, тако и међународне конвенције, које гарантују права радника. Реформе као што се зна, реализују се под контролом тројке међународних кредитора у чијем саставу су експерти ЕУ, ЕЦБ и ММФ.

Говорећи после заседања комитета пред новинарима, Алехандро Серкас је оптужио представнике тројке да својим акцијама газе постојеће правне норме ЕУ и стварају опасност од социјалног цунамија. Задржавајући се тврдоглаво на чисто економској страни ствари, цитира речи шпанског европског парламентарца Интернет-портал ЕУобсервер, политичари заборављају на постојање међународних стандарда које треба поштовати. Чак за време кризе нико нема право да смањи пензије до бедног нивоа.

Треба подсетити – критика на рачун чланова тројке, или како их још називају људи у црном, осетно је заопштрена последњих месеци. Како тврди низ политичара, ни у једној од четири наведене земље првобитни планови тројке нису били претворени у живот. Све гласније се чују прекори поводом затворености дате структуре. Истина, како је приметио ових дана такође у Бриселу члан савета директора Европске Централне банке Бенуа Кјор, не може се кривити за пожар онај ко га гаси. Заиста, рекао је он, незапосленост је осетно скочила у последње три године. Али то је по његовим речима неизбежна појава у условима кризе.

Међу експертима постоје различите тачке гледишта поводом улоге тројке и њеног става о курсу жестоке штедње. У актуалним условима, сматра на пример професор Високе школе економије Иван Родионов, такав прилаз је оправдан, али су потребна и нека попуштања.

- Очигледно је да друге варијанте осим строге штедње државних расхода за буџет не постоји. Али узевши у обзир мишљење становништва праве се ситна одступања. Резултат таквог курса је очигледан. Европа се скоро стабилизовала. Овај модел – строга штедња уз то мала тактичка одступања – фунционише.

За члана комитета за грађанске слободе Европског парламента, посланика немачких зелених Јана Филипа Албрехта важан је демократски аспекат.

- Грађани у Европи су веома разочарани у политику, рекао је Албрехт у радијском интервјуу. Њима се чини да се над дејствима власти надвијају финансијски фактори или специјалне службе.

Сва ова питања добијају на актуелности пред изборе за Европски парламент. Много ће зависити од тога шта ће добити у наследство од претходника будући изабраници Европе.

Олег Севергин,