Биткоин из банкомата у мењачнице

21-02-2014 12:54:43 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/btckeychain/cc-by/ vostok.r |


У САД ће се ускоро појавити специјални банкомати за конверзију биткоина. Ову услугу, први ће моћи да испробају становници држава Тексас и Вашингтон . Ипак, при корићшењу ових апарата, будући власници валуте неће моћи да користе главну предност - анонимност.

Биткоин-мењачнице у САД ће се појавити већ крајем фебруара. То је изјавио произвођач ових банкомата-мењачница компанија Robocоin. Житељи Сиетла и Остина ће међу првима моћи да опробају ову услугу. Банкомати су опремљени скенерима за „читање“ возачких дозвола и пасоша- за идентификацију оних који желе да купе или продају криптовалуту. О томе колико ће можда ови апарати бити популарни говори финансијски аналитичар „Инвесткафеа“ Михаил Кузмин:

- Већ постоји тражња. Код људи се јавља неопходност да користе криптовалуту и могућност за то сада постоји. Наравно, компанија рачуна и на зараду од провизије при конверзији. Ако се искуство покаже као позитивно, онда ћемо можда ове банкомате видети и у другим великим градовима Канаде и САД. А могуће је и да ћемо их сасвим ускоро видети и у Европи.

А на анонимност власника биткоина, чиме су се тако поносили творци валуте, могуће је заборавити. Али, у компанији Robocоin се надају да ће ово можда чак одиграти и позитивну улогу, јер је сада искључена могућност крађе. Раније су били забележени случајеви када су криминогене групе користиле ову криптовалуту за куповину оружја и наркотика. Идентификација корисника валуте је позитиван фактор, сматра директор групе компанија „АЛОР“ Сергеј Хестанов:

- Сваки начин који омогућава да се званично претвори виртуална валута у реални новац, заправо позитивно утиче на њену популарност. Али, за сада су дигиталне валуте- својеврсна егзотика. Зато је сама могућност конверзије виртуеалне валуте у реалну- пре допунска опција, него реални сервис. А то што више неће бити анонисмности током ових операција- то је мало значајан фактор.

По први пут се за биткоин чуло 2008.године. Емитовање ове електронске валуте се изводи без било какве контроле од стране државних органа. Ово и узнемирава светске регулаторе, па у том смислу и Централну банку Русије. Постоје сумње да се помоћу биткоина може избећи плаћање пореза, а такође „опрати новац“ или финансирати терористичке групације. Зато је руска Централна банка издала саопштењње крајем јануара да ће се услуге мењања виртуелних валута за рубље сматрати потенцијално сумњивом акцијом.

Олег Обухов,